Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sibyla mala pravdu, Európu ovládnu Číňania!
Zdielať na

Sibyla mala pravdu, Európu ovládnu Číňania!

BUKUREŠŤ / Mala Sibyla pravdu? Skúpi a obsadí postupne Čína celý svet vrátane nás? Samozrejme, nemôžeme sa odvolávať na nejakú jasnovidku, ale čosi také mnohým napadlo aj po utorňajšom stretnutí premiérov krajín strednej a východnej Európy s čínskym premiérom v Bukurešti. Čína sa v prvom kole chystá preinvestovať 10 miliárd v tomto regióne. Rezerv má dosť a jej skoro miliarda a pol obyvateľov je hladná.

Aktivity musíme zdvojnásobiť

"Musíme zdvojnásobiť naše obchodné aktivity. V posledných rokoch sa ich objem zdvojnásobil, ale to je stále málo. Zdvojnásobme ich ešte raz," povedal čínsky premiér Li Kche Čchiang.

"Výstavba infraštruktúry, to sú také veľké projekty, potom spoločné podniky malého a stredného charakteru a potom sú to inovácie," tvrdí premiér Robert Fico. Tešia sa čínskemu hladu premiéri európskych malých štátikov.

Majú chuť expandovať

"Čínske firmy sú ako voľakedy európske. Rastú a majú chuť expandovať do sveta. Vidíme okrem iného investície do dopravy a logistiky, vlastne si takto manažujú pohyb svojich tovarov po svete," vysvetľuje americký profesor ekonómie John Pickles.

Náš premiér s čínskym hovoril o stavbe vodnej elektrárne, otvorení čínskej banky na Slovensku, ale aj o bratislavskom letisku. VIAC TU. O veľkých peniazoch sa bavila Čína aj s Maďarskom v roku 2011. Podľa informácií RTVS však pred najväčšími investíciami vláda Viktora Orbána cúvla. Maďari zistili, že Čína ide po ich vodných zdrojoch a ornej pôde.

Prinášajú prácu a plácu

Číňania majú preverené aj Slovensko. Aj minulý rok tu bola delegácia 30 riaditeľov firiem, z ktorej jedna mala vyše milióna zamestnancov. Napriek mnohým divným pocitom a Sibyliným proroctvám sa Americký analytik čínskych peňazí nebojí.

"Nevidel by som čínske investície ako hrozbu, prinášajú so sebou technológie, ale aj prácu a plácu," dodáva profesor. Európa má problémy s rastom a Čína má zase veľa peňazí. Pri tomto spojení môže prísť k výhodnej situácii pre obe strany.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

isifa/MAFRA/Dalibor Glück

Súvisiace články

Najčítanejšie správy