Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pohľad na svet okom muchy. Ako to vidí ona
Zdielať na

Pohľad na svet okom muchy. Ako to vidí ona

Zdroj: Prototyp kamery inšpirovanej okom muchy (EPFL)

Mušie oko sa stalo inšpiráciou pre úplne nový typ kamery. Má uhol záberu 360 stupňov, takže vidí súčasne na všetky strany. Okrem toho, má schopnosť priestorového zobrazovania. Tú kameru zostrojili na Švajčiarskom federálnom technologickom inštitúte v Lausanne.

Švajčiarski vedci sa pri konštruovaní tohto technického zázraku riadili podľa oka muchy. To sa skladá z tisícov sférických svetlocitlivých receptorov. To si nakoniec môžete overiť, keď sa muche pozriete zblízka do očí :-)

Takzvaná panoptická kamera je veľká asi ako pomaranč. V každej dierke je jedna štandardná kamera, podobná tým, ktoré máme všetci v mobilných telefónoch. Celkovo ich je tam viac ako 100.

Každá kamera sníma oblasť svojho zorného poľa a elektronika všetky obrazy skladá do jedného veľkého obrazu s 360 stupňovým uhlom záberu. Špeciálny program dokáže rátať vzdialenosti jednotlivých objektov, takže výsledkom je trojrozmerný obraz.



Samozrejme, zatiaľ ide len o neohrabaný prototyp. Systém na spracovanie obrazu a príslušná elektronika sú niekoľkonásobne väčšie ako samotná kamera.

Súvisiace články