Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Bangladéši vyvíjajú robota z odpadu
Zdielať na
Veda a technika

V Bangladéši vyvíjajú robota z odpadu

V Bangladeši ja veľa starých áut, bicyklov a iných odpadov, ktoré sa podľa mladého vynálezcu dajú použiť na výrobu robota. Pozrite si VIDEO.

Ak sa Feroz Ahmed Siddiki rozhodne pokračovať v tom, čo začal, staré veci zo "second handu" sa budú možno používať na výrobu lacných robotov, z ktorých budú mať úžitok aj chudobní ľudia.

Absolvent Medzinárodnej islamistickej univerzity v Bangladéši pracuje na vývoji robota s názvom IRobo už dva roky. Podľa neho je už viac ako 90 percent mechanickej a 40 percent intelektuálnej práce hotových, ale na vytvorenie konečnej podoby bude potrebovať ešte jeden rok.

"Vytvoril som tohto robota, jeho meno je IRobo znamená internet robot. Tento robot vie slúžiť ľudskej spoločnosti a vykonávať práce ako umývanie a upratovanie izby a tiež ako bezpečnostná stráž," povedal Siddiki.

IRobo, ktorý sa skladá zo štyroch častí, je inteligentný, vie identifikovať ľudský hlas a zorientovať sa v rôznych situáciách a prostrediach.

Siddiki nepovažuje svojho robota za unikátneho, ale dúfa, že keď ho raz dokončí, bude lepší ako napríklad humanoidný robot Asimo, ktorý vyrobila spoločnosť Honda.

Siddiki začal pracovať na robotovi ešte ako študent v roku 2005. Ako povedal, vtedy obchádzal rôzne smetiská ako aj elektronické obchody, aby zohnal materiál na svojho robota.

"Dúfam, že do obchodov sa dostane v roku 2008, bude to lacný robot, ľudia si ho budú môcť dovoliť," dodal. Už rokuje s austrálskou softvérovou spoločnosťou o komerčnej produkcii. IRobo bude stáť menej ako tisíc dolárov, čo je iba zlomok z toho, čo stojí robot vyrábaný Japoncami.

Dvadsaťpäťročný Siddiki je synom mechanického inžiniera. Ako sám povedal od detstva sa zaujíma o nové technológie a vyhral už niekoľko cien za svoje vynálezy.

Zdielať na