Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hodina spánku poobede dokáže s vaším mozgom divy
Zdielať na

Hodina spánku poobede dokáže s vaším mozgom divy

PEKING / Stačí, ak si denne poobede doprajete presne jednu hodinu spánku a pomôžete tak svojmu mozgu, píše sa v najnovšej štúdii. Ale pozor, dlhší či dokonca kratší spánok už nebude mať žiaden pozitívny efekt. Výsledky výskumu boli publikované aj v Journal of the American Geriatrics Society.

Štúdie sa zúčastnilo okolo tritisíc dospelých Číňanov vo veku nad šesťdesiatpäť rokov. Viac ako polovica zúčastnených si po jedle pospala - v rozmedzí od 30 až do 90 minút.

Potom účastníkom zadali niekoľko testov - boli to matematické úlohy, ale aj pamäťové skúšky. Ľudia, ktorí si hodinu poobede pospali, mali lepšie výsledky v kognitívnych testoch, ako tí čo nespali vôbec prípadne spali menej či dlhšie. Podľa tejto štúdie vďaka hodine spánku poobede bude váš mozog o päť rokov mladší, píše Daily Mail.

"Kognitívna funkcia mozgu je úzko spojená s krátkym spánkom. Porovnania ukázali, že umiernení spáči dosiahli lepšie výsledky ako tí, čo nespali vôbec alebo spali dlhšie," povedal vedúci výskumného tímu doktor Junxin Li.

Súvisiace články