Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V roku 2030 pristaneme na Mesiaci, tvrdia Rusi
Zdielať na

V roku 2030 pristaneme na Mesiaci, tvrdia Rusi

MOSKVA / Ruskí vedci pracujú na novom vesmírnom dopravnom prostriedku, ktorého prvý pilotovaný let plánujú v roku 2028. Na Mesiaci by sa mali vylodiť o dva roky neskôr. Niekoľko vedeckých inštitúcií predložilo ruskej vláde na schválenie návrh dlhodobého programu výskumu hlbokého vesmíru.

Pred tromi rokmi predstavila Energia maketu lode a tento rok dokončila technickú dokumentáciu. Bezpilotné skúšky stroja majú začať v roku 2021. O tri roky neskôr by si do neho mali sadnúť kozmonauti. Na oblet Mesiaca by sa Rusi mali vydať v roku 2028 a pristáť najskôr v roku 2030.

Úspešný Orion

"V súčasnej dobe raketová firma RKK Energia plánuje podniknúť letové skúšky PTK-NP (perspektívny transportný komplex nového pokolenia) na obežnej dráhe okolo Zeme v roku 2024. Prvý pilotovaný let na Mesiac je naplánovaný na rok 2028," uvádza sa v programe, na ktorého vypracovaní sa podieľala ruská vesmírna agentúra Roskosmos, tri vedecké subjekty a ruská jadrová korporácia Rosatom.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v piatok podnikol prvý úspešný testovací let svojej novej vesmírnej lode Orion, ktorá by mala v budúcnosti lietať nielen na obežnú dráhu okolo Zeme, ale aj dopraviť človeka na Mesiac, k asteroidom a na Mars. Orion bude vynášať nová raketa SLS.

Pozrite si priložené video zo štartu:

Mesiac, Mars, asteroidy

V dokumente, ktorý pripravujú ruskí vedci, sa okrem iného uvádza, že v nasledujúcich piatich desiatkach rokov môže ľudstvo len ťažko počítať s dlhšími pilotovanými výpravami hlbšie do Slnečnej sústavy.

"V najbližších päťdesiatich rokoch bude ľudstvo len ťažko technicky pripravené realizovať pilotované lety ďalej než v oblasti siahajúcej od Venuše k Marsu. V perspektíve tohto časového rozmedzia je možné reálne hovoriť o prieskume Mesiaca, o letoch k určitej skupine asteroidov a o letoch na Mars," stojí v programe.

Kvalitné podmienky

Za súčasnej dosiahnuteľnej hranice expanzie človeka do vesmíru v dohľadnej budúcnosti považujú ruskí vedci Mesiac a Mars, pričom prioritou bude prirodzený súputník Zeme.

Podľa nich bude hlavné zaistiť pravidelné a dlhodobé cesty na mesačný povrch, kde sú údajne dobré podmienky pre zaistenie radiačnej ochrany posádok a techniky.

Porovnanie modulu PPTS a lode Sojuz,

Wikimedia Commons

Spoľahlivosť a bezpečnosť

Vedci sú presvedčení, že s využitím mesačného materiálu je možné vytvoriť obytné moduly, v ktorých by mohlo radiačné pozadie zodpovedať bezpečným hodnotám.

Na dosiahnutie tohto cieľa ale podľa nich nie je ľudstvo bezprostredne pripravené. Ešte je nutné dosiahnuť maximálnu spoľahlivosť a bezpečnosť.

Plavidlo s názvom Perspektívny pilotovaný dopravný systém PPTS (neoficiálne Rus) je obdobou amerického Orionu. Kabína v tvare kužeľa má mať tri verzie: pre dopravu šiestich kozmonautov a poltonového nákladu na nízku dráhu okolo Zeme, pre dopravu štyroch kozmonautov a 100 kg nákladu na dráhu okolo Mesiaca a pre samostatný let štyroch kozmonautov po dobu jedného mesiaca.

Súvisiace články