RAKOVO - Rakovo je malá obec, ktorá má len vyše tristo obyvateľov. Neznamená to však, že by nemohla mať bohatú históriu. Slávni predkovia tunajších obyvateľov boli, ako inak, Rakovskí. No a nemusíte ani dlho hádať, čo majú vo svojom erbe. Samozrejme, raka.

V Rakove starosta nesedí v kancelárii ako každý iný. Tu robí výpravcu na železnici. "Nerobím na plný úväzok, sa mi to podarilo skĺbiť," hovorí starosta Patrik Antal.

Rak na skale

Škôlkári sa najradšej hrajú v rušni s vagónom. Keď necestujú vláčikom, obsadia hojdačky. "Keď je dobrý čas, tak sa rady hrajú na dvore," hovorí učiteľka Janka Knietľová.

Čo iné by malo byť znakom Rakova ako malý kôrovec, ktorý chodí dozadu a žije len v čistej vode. "V erbe máme raka na skale," dodáva starosta. Okrem vyrezávaného raka tu majú aj sochy z dreva. Pripomínajú si tak svojich slávnych rodákov. Ich priezvisko nemôže byť iné, ako Rakovský. Martin, humanistický básnik, ktorý žil v šestnástom storočí.

Rezbárske dni

Všetky diela rezbárov stoja v ojedinelom parku, ktorý by ste v takej malej dedine určite nehľadali. Paradoxne, tieto sochy za svoj vznik vďačia nešťastnej udalosti, keď blesk trafil veľký platan.

"Na základe toho vznikli v obci rezbárske dni. Bola škoda to drevo nevyužiť," hovorí dobrovoľný hasič Miroslav Toporcer. Obec do tejto podoby dotvorili umeleckí rezbári. A mimochodom, aj keď je pre ňu rak tak charakteristický, nedarí sa v Rakove len ľuďom narodeným v tomto znamení.

Zdroj: noviny.sk
.