BLATNICA - Turčianska dedina Blatnica (okr. Martin) je známa tým, že sa tam nakrúcalo mnoho filmov. Známi režiséri pre svoje filmy využili scenériu tamojšej Gaderskej doliny.

V obecnej kronike sa nachádzajú zápisy filmárov, ktorí tvorili snímky o najslávnejšom slovenskom zbojníkovi Jánošíkovi v rokoch 1921 a 1962. Režisér Martin Ťapák opísal krásy Gaderskej doliny. "Prišiel celý štáb s päťdesiatimi alebo šesťdesiatimi koňmi. Bol som kováč, tak som si privyrobil," spomína miestny obyvateľ Ján Macko.

Zarábali v komparze

Miestni obyvatelia radi spomínajú aj na nakrúcanie filmu s partizánskou tématikou Dolina. Nejeden obyvateľ si vtedy zarobil v komparze. "To boli spomienky z partizánskych bojov, ktoré boli v blatnickej doline," spomína miestny obyvateľ Dušan Kňažko. 

Miestny ruský dom pripomína život starých Blatničanov. Olejkárov, ktorí predávali svoj olej v Rusku. "Tak sa zmohli, že si postavili tam aj tu obchody. Vznikol ruský dom a je kópiou domu, ktorý bol v Rusku," tvrdí starostka dediny Ivica Súkeníková.

Kúty Veľkej Fatry

Obec akoby sa nachádzala v náručí krásnej prírody. Prechádzka Gaderskou dolinou človeka priam uchváti. Veľká Fatra núka turistom veľa možností. "Tlstá, Ostrá, krásny vrch je Krížna. Najvyšší vrch Veľkej Fatry je Ostredok," hovorí starostka obce.

Zdroj: noviny.sk
.