ZÁZRIVÁ - Obec Zázrivá (okres Dolný Kubín) má toľko dolín, že poštárka sa za jednu šichtu poriadne nachodí. Do stredu dediny musia deti do školy prejsť aj 6 km. Obec je slávna Jánošíkom, pokladom v Rozsutci, ktorý ešte nik nenašiel, krásnou prírodou, ale najmä chutnými zázrivskými korbáčikmi.

Korbáče sú bielym zlatom

Biele zlato - tak v tejto dedine nazývajú korbáčiky. Hlavný ťah cez  Zázrivú lemujú stánky. "Predávame korbáčiky, slimáčiky, údené, misy a bez encefalitídy - to treba povedať," tvrdia obyvatelia dediny.

"Chodia Belgičania, Nemci a Poliaci povedali, že máme najlepší syr," dodávajú Zázrivčania. V Zázrivej  pliesť korbáčiky vedia asi všetci. Od škôlkárov k predavačom. Ale na profesionálnej úrovni - tak to treba mať v rukách.

Jánošíkovský poklad

V minulosti Zázrivčania pózovali takým maliarom ako bol napríklad Martin Benka. Či by si však taký kroj obliekli do mesta alebo na rande? "Keby sme šli reprezentovať, tak áno, ale vytŕčať sa, to nie," hovoria mladí.

V asi najväčšej záchrannej stanici na Slovensku sa uzdravujú zvierací pacienti, ktorí sú potom púšťaní do voľnej prírody. Keďže Zázrivá je susednou dedinou Terchovej, Zázrivci sú presvedčení, že Jánošík vysoko v Rozsutci zanechal Jánošíkov poklad.

"V Rozsutci je zrejme schovaný poklad, zatiaľ ho nik nenašiel, kopu turistov chodí v lete na Rozsutec, ale nik ešte vážne poklad nehľadal," dodáva starosta obce Matúš Mních.

.