TERCHOVÁ - Vo veľkej prezentácii slovenských dedín nemôže chýbať obec Terchová. Na Slovensku asi nie je človek, ktorý by ju nepoznal. Nielen vďaka Jánošíkovi, ale aj rázovitému folklóru, či prekrásnej prírode. Skrýva však aj zaujímavosti, o ktorých mnohí nevedia.

Jánošíkova legenda

Najslávnejším rodákom bol a zrejme navždy zostane Juraj Jánošík. Plechová socha slovenského zbojníka dohliada na celú obec. Terchová stále žije jeho legendou. "Máme tu Jánošíkove diery, konajú sa tu Jánošíkove slávnosti, je tu aj Jánošíková koliba," vymenoval starosta Terchovej Milan Laurenčík.

V miestnej matrike aj dnes nájdete chlapov, ktorí majú v občianskom preukaze rovnaké meno a priezvisko. "Ak idem s takýmto menom niekde mimo Terchovej, ľudia si myslia, že si z nich robím dobrý deň," povedal Juraj Jánošík, ktorý pracuje v automobilke.

Slovenský Sokrates

Okrem známeho zbojníka žil v Terchovej ešte jeden veľmi významný človek, o ktorom málokto vie. Adam František Kollár sa narodil  päť rokov po Jánošikovej smrti. "Bol uznávaným vedcom a knihovníkom na dvore Márie Terézie a prezývali ho aj slovenský Sokrates," povedal starosta.

Niektorí ľudia sa tu dokonca stávajú žijúcou legendou. Máloktorý Slovák sa osobne stretol s toľkými hviezdami nielen nášho, ale i svetového šoubiznisu ako práve  Jozef Mičo. "Sú to takí istí ľudia ako na Slovensku," povedal podnikateľ, manažér a mecén Jozef Mičo.

Je to človek, ktorý stavia kulisy pre filmy, aj tie hollywoodske. "Robil som Hartovu vojnu, kde hral Bruce Willis, Peacemakera s Nicol Kidman a Georgeom Clooneym," spomína Mišo. 

Muchológ Mucha

K Terchovej patria aj tradičné drevenice, ale nájdete tu seniorov, ktorí idú s dobou. V dome miestneho folkloristu visí aj portrét kráľa popu. "Bol to veľmi zvláštny, šikovný a múdry človek. Vedel veľmi dobre robiť biznis," myslí si muzikant a maliar František Mucha.

Tento obyvateľ Terchovej je verný svojmu menu. Na dôchodku sa  
rozhodol, ako on sám hovorí, že bude odborník na muchy, teda muchológ.  
Pre mnohých nepríjemný hmyz fotografuje a skúma. "Podarilo sa mi objaviť nový druh," hovorí hrdo pán Mucha.

Aj vďaka tradíciám a spôsobu života ľudí, ktorí sa v nej narodili, zostáva  dedina pod Rozsutcom jedinečná.

Zdroj: noviny.sk
.