TRNAVA - V slovenskej dedine Boleráz v okrese Trnava sa už viac ako 100 rokov vyrába škrob, ktorý putuje do celej Európy. Z mužského pohľadu je to malá Barcelona - futbalu sa aktívne venuje až 120 miestnych mužov. Obyvateľov však baví aj spev a majú tam až dva hasičské zbory.

Prvá písomná zmienka o obci Boleráz v okrese Trnava je z roku 1240. Kráľ Belo IV. udelil obci niektoré výsady, od roku 1590 sa Boleráz vyvíjal ako zemepanské mestečko s trhovým a jarmočným právom. Od roku 1617 tu bolo mýto.

V erbe mal Boleráz svätého Michala. V roku 1720 malo mestečko vinice, mlyn a 41 daňovníkov, v roku 1828 mal 149 domov a 1097 obyvateľov. V súčastnosti žije v dedine 2236 obyvateľov. Od 18. storočia sa v Bolerázy zásluhou habánov rozšírila džbankárska a keramická výroba, začiatkom 19. storočia Pálffyovci založili likérku.

Vojenský pomník

Obec si zachovala poľnohospodársky charakter aj po roku 1918. Od roku 1924 tu bol závod Slovenkých škrobární. JRD bolo založené v roku 1957. Obyvatelia pracovali v poľnohospodárstve a v priemyselných podnikoch v Trnave a Bratislave.

V obci sa nachádza rímskokatolícky barokovo-klasicistický kostol z roku 1773, postavený na mieste staršieho. Nachádza sa tu tiež pomník padlým v 2. svetovej vojne. "Pred dvomi rokmi sme tento pamätník zrekonštruovali a tým sme vytvorili v obci námestie," vysvetlil starosta Pavol Mackovčin.

Úspešní hasiči

O bezpečnosť obyvateľov sa starajú požiarnici z dvoch hasičských zborov. "Čo sa týka zásahov, vždy musíme spolupracovať. S jedným hasičským autom by sme nič nedokázali," povedal veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru Boleráz I Marek Danišovič.

Keď však súťažia vládne medzi nimi rivalita. "Vyhrali sme v Smoleniciach na hasičskej súťaži putovný pohár. Ten si ceníme asi najviac, keďže sme ho získali už deväťkrát po sebe," prezradil Lukáš  Cintavý, veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru Boleráz II - Klčovany.

Dedina futbalistov

V tejto slovenskej dedinke je vyše 120 futbalistov vo veku od 5 až do 40 rokov. "Polovica futbalistov v obci sú deti, ktoré sú v rozdelení v predprípravke, prípravke. Žiaci sú momentálne na prvom mieste v súťaži," upresnil tréner žiakov Ivan Bučák.

Miestny súbor ľudovej hudby Brezina a Brezinka zozbieral ľudové piesne z minulosti a teraz ich hrá na rôznych vystúpeniach. "Myslím si, že je dôležité aby sa tradície zachovávali a chceme ich aj touto cestou priblížiť mladej generácii," dodala členka ľudovej hudby Brezinka Lucia Pinčeková.

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.