BOROVÁ - Obec Borová (okres Trnava) dostala názov po boroviciach, ktoré tam dnes už nikto nenájde. Za to čerešne na každom rohu. Dedina sa pýši aj ľuďmi, ktorí vdychujú nový život starým veciam.

Obyvatelia Borovej sú hrdí na to, že práve z tejto dediny pochádzajú. "Som Borovčan, pochádzam odtiaľto a som spokojný, že tu bývam," hovorí Marián.

Obec nemá potok. Obyvatelia tvrdia, že sa im vždy všetci smiali, že na Borovej nie je potok. "A teraz sme radi, lebo by nás vytápalo," hovorí Mária. Borová je raj čerešní. Kedysi si ľudia brali dovolenky, aby ich pooberali. Dnes to nemá k to robiť.

V obci sa nachádza viacero unikátnych vecí. Jednou z nich je napríklad stará hasičská striekačka, ktorú nemohli používať. "Voda sa musela čerpať z válovov. Nebola taká možnosť, že brať vodu z potoka, keďže tu nie je potok," opísal zástupca starostky Rudolf Kuracina.

Ďalším unikátnym predmetom, ktorý má obec, je starý lis na hrozno z roku 1857. Štáb TV JOJ našil v obci aj obrovský rapkáč, ktorý sa používal pred Veľkou nocou.

Pozrite si reportáž Ruslany Kurlicovej:

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.