PLAVECKÝ PETER - V tejto dedine musí mať každá rodina prezývku. Inak by mala problém. Prevládajú tu totiž tri priezviská. Vďaka tamojším malebným domčekom sa obec stala pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry.

Obec Plavecký Peter je jediná obec na Záhorí, ktorú v roku 1990 vyhlásili za  pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

V centre obce je 28 domov, ktoré dodnes zachovalí pôvodný vzhľad. Boli postavené z pálenej tehly. Žiť v obci, ktorá je pamiatkovou rezerváciou, znamená stavať iba také domy, ktoré vyzerajú ako pôvodné. Inak hrozí pokuta od pamiatkárov.

Územie rezervácie

"Mladí ľudia odchádzajú, lebo nemôžu stavať podľa svojich predstáv," tvrdí starostka obce Viera Kolárová. "Keď chcem renovovať a niekto rozhoduje za moje peniaze, čo môžem a čo nemôžem, to sa mi nepáči," hovorí obyvateľ obce.

Starostka je presvedčená, že tento problém sa dá riešiť. "Mladí by určite uvítali, ak sa dalo ešte zúžiť územie rezervácie," myslí si. V  dedine prevládajú tri priezviská Štepka, Ambra a Hlavatý.

Kúpalisko s výhľadom

Aby sa nemýlili, každá rodina má nejakú prezývku.  V obci majú aj kúpalisko s ktorého je krásny výhľad na prírodu. "Ja mám rád mám rád a chodím sa sem kúpať," hovorí obyvateľ Sebastián.

.