CHRENOVEC-BRUSNO - V tejto obci vraj zakopal svoj poklad Jozef Murgaš - vynálezca bezdrôtovej telegrafie. V obci nájdete aj pieskové gule, ktoré tam podľa legendy zhodili mimozemšťania.

Tunajšia folklórna skupina Hájiček reprezentuje dedinu po svete už 36 rokov. Nástroje im vyrába miestny rezbár Michal Ondrejkovič. "Robím fujary, píšťalky, trombity, črpáky, všetko od dreva," tvrdí Ondrejkovič.

Murgašov poklad

Na fare v Chrenovci-Brusne svojho času pôsobil aj vynálezca Jozef Murgaš. "Sa zachovali také informácie, že keď odchádzal, tak zakopal tu Murgašov poklad," opisuje starosta obce Tibor Čičmanec.

Miestny ho niekoľkokrát hľadali. "Zatiaľ sa tento poklad nenašiel," hovorí starosta. Miestnou atrakciou sú pieskové gule, ktorými je doslova posiaty les nad dedinou.

More

Pieskové gule, ktoré majú priemer až tri meste, sem podľa legendy vysypali mimozemšťania. Podľa starostu je však pravda iná. "Zistilo sa, že tu bolo kedysi more a činnosťou morskej vody vznikali gule, ktoré majú priemer od troch centimetrov po tri metre," myslí si starosta.

V Chrenovci-Brusne žije takmer 1 400 ľudí. Nechýba tu škola, škôlka, zdravotné stredisko, obchody, športoviská a pribudli aj nové bytovky.

Obec navštívil redaktor Pavol Čertík:

Zdroj: noviny.sk
.