BOŠÁCA - Kam sa len pozriete, tam uvidíte rásť slivky. Dedinu Bošáca (okr. Nové Mesto nad Váhom) preslávila slivovica. Pália ju už vyše tristo rokov a za ten čas ju už vraj pili ľudia na všetkých kontinentoch. Podľa miestnych sa chuti a vôni ich pálenky nič nevyrovná. Nájdete tu však aj množstvo iných zaujímavostí. Pred druhou svetovou vojnou v Bošácej napríklad stála najväčšia židovská synagóga.

Dedinku obklopenú Bielymi Karpatami si zamilovali vyznávači paraglajdingu. "V okolí Bošáce sú dobré podmienky. Ľudia tu chodievajú dlhé roky lietať a my sa z toho tešíme," hovorí inštruktor Ivan Čierny.

Pokiaľ sa lietať bojíte, môžete si krásy okolia vychutnať aj na zemi. Z rozhľadne Hájnica máte obec Bošáca ako na dlani. Okrem toho odtiaľ krásne vidieť Biele Karpaty, či Považský Inovec.

Bošáca učarovala aj bocianom, ktoré si priamo v jej centre postavili hniezdo. Prileteli sem prvýkrát v histórii. "Snáď to bude impulz pre všetkých mladých a pôrodnosť pôjde hore," hovorí starosta obce Daniel Juráček.

V tejto dedine sa narodilo viacero známych ľudí, dedinu však najviac preslávila legendárna bošácka slivovica. "V Bošáci sa páli preukázateľne viac ako tristo rokov," potvrdzuje Miroslav Kašovic z Bošáckej pálenice.

Recept na opicu

Začiatkom dvadsiateho storočia v Bošáci dopestovali viac ako osemsto ton sliviek. Obec chce v tradícii pokračovať.

"Dedina buduje aj sad, prečo to nevyužiť, keď naši dedovia preslávili slivovicu aj za hranicami zemegule," hovorí Kašovic.

To, z akej galaxie k nim chodia popíjať mimozemšťania, miestni prezradiť nechceli. Tunajšia slivovica nesmie chýbať v žiadnom dome, vedia to aj policajti a preto miestnych šoférov pravidelne kontrolujú.

"V obci Bošáca sme nezaznamenali žiadne problémy ktoré by súviseli v nadmerným požitím alkoholu. Rovnako sme tu  nezastavili ani jedného vodiča ktorý by bol pod vplyvom alkoholu," potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Elena Antalová.

Zdroj: noviny.sk
.