KOŠ - V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa zdalo, že tam nezostane kameň na kameni. Viac ako 200 domov zdemolovali, takmer 3 000 ľudí odišlo. Reč je o obci Koš, ktorú poznačila ťažba uhlia. Katastrofické scenáre o konci dediny sa našťastie nenaplnili.

Zachránili len svätyňu

"V roku 1990 mala naša obec z pôvodných 3 300 obyvateľov len 730," hovorí starosta obce Štefan Závadinka. V 60-tych rokoch minulého storočia obyvateľom obce Koš oznámili, že sa pod dedinou nachádzajú obrovské zásoby uhlia a že sa budú musieť vysťahovať.

So zemou museli zrovnať nielen kostol, ale aj stovky domov. Zachránili len gotickú svätyňu. 400-tonový kolos previezli na horný koniec. Ľudia, ktorí v dedine zostali, však nedovolili, aby zanikla. Pustili sa do jej rozvoja.

Mokrade sú perlou

"Za tých 20 rokov sme postavili 11 bytoviek, zachránili sme aj školu, kde chodilo 80 žiakov, dnes ich je už 220," dodáva Závadinka. Vďaka banskej činnosti tu vzniklo viacero jazier a mokradí. Podľa odborníkov majú obrovskú hodnotu.

"Tie košské mokrade sú perlou. Sú tu vzácne vtáky, ale aj obojživelníky," tvrdí zoológ Vladimír Slobodník. V obci Koš našli útočisko aj závislí ľudia. Tí sa liečia v zariadení Provital.

Zdroj: noviny.sk
.