BREZOV - Obec Brezov sa v časoch Rakúsko-Uhorska nazývala Ňirješ. Nachádza sa v pohorí Nízke Beskydy v okrese Bardejov. Na svoje si tam prídu záhradkári, bylinkári a tiež tí, ktorí milujú zvieratá.

V centre obce sa nachádza jeden z najstarších murovaných kostolov v blízkom okolí. Pochádza zo 17. storočia a zaujímavý je aj tým, že má netradičnú vežu.

"Kostol je zasvätený Povýšeniu svätého kríža. Oltár pochádza z 18. storočia, bol obnovený v roku 1963. Máme nádherný orgán," opisuje kostolníčka Helena Dzurišinová. Na starom orgáne hráva mladučké dievča. "Na takomto veľkom nástroji je skutočne ťažké hrať, pretože musím dávať pozor na ruky a na nohy. Hráva, naň už 6 rokov," prezrádza obyvateľka obce Patrícia Šoltysová.

Bez briez

 V Brezove by logicky malo byť veľa briez. Opak je pravdou a okrem množstva sivočiernych stromov tam majú popri jarku vysadenú agátovú alej. "Sme zasadili ale dve nové briezky, lebo v dedine briez veľa nemáme. Tak sme aspoň tak symbolicky chceli pred kaplnku zasadiť dve briezky," vysvetľuje starosta obce Jozef Kristiňák.

V obci žije bylinkár, ktorý niektoré bylinky pestuje priamo na dvore. "Tieto bylinky sa nedajú nazbierať voľne v prírode. Keď sa šľachtia doma, tak majú určitú kvalitu. Momentálne mám asi tak na 30 chorôb bylinky. Ale z tohtoročnej úrody mám už 50 byliniek," hovorí bylinkár Ján Gdovin.

.