VYŠNÝ SLAVKOV - Vyšný Slavkov (okres Levoča) začal písať svoju históriu iba o niečo neskôr ako neďaleký Spišský hrad. Dedinka, v ktorej nájdete pokoj medzi zalesnenými kopcami, ponúka toľko zaujímavostí, že jednodňový výlet nestačí.

Kopcu nad dedinou dominuje gotický kostol so zaujímavým dreveno-kazetovým stropom. Ani jeden vzor nie je rovnaký. Ešte zaujímavejšie sú ale relikvie šiestich svätcov, ktoré doviezla z Ameriky do dediny istá rehoľná sestra pred vyše 40 rokmi. Len nedávno ich našla rodina starostky pri upratovaní starej skrini. "Sú to relikvie priamo z tela týchto svätcov," povedala starostka Viera Kašperová.

Dedinčania na svoju obec nedajú dopustiť. Trápi ich ale, že mladí sa v dedine nevedia uplatniť. Tamojšie družstvo bolo kedysi známe široko-ďaleko. "Boli sme spojení so Studencom, pracovalo tam vyše 500 ľudí," hovorí obyvateľka Mária Špinerová.

Gusti Popovič

Vo Vyšnom Slavkove má svoj hrob aj ich najznámejší rodák, ktorý je známy najmä vo svete. Gusti Popovič bol v Amerike celkom trikrát, no osudným sa mu stal koniec druhej svetovej vojny. "Vyšiel z pivnice, kde bol v úkryte, a vtedy vybuchla bomba," hovorí obyvateľ Bartolomej Špiner.

V dedine majú hneď niekoľkých šikovných ľudí. Vďaka miestnemu farárovi, ktorý je zručným rezbárom, sa im farská záhrada mení priamo pred očami.

"Je vlastne historikom, stále sa snaží o zachovanie histórie. Urobil preto tradičnú bránu, ako bola kedysi na gazdovských dvoroch. Pomenoval ju Slovenská národná brána a postavil ju k 1 150. výročiu príchodu svätého Syrila a Metoda," hovorí starostka.

Čarovný Vyšný Slavkov

Vyšný Slavkov dokáže skutočne učarovať. Manželia Palenčárovci sa v dedina usadili najprv ako chatári, neskôr sa natrvalo presťahovali. Domáci pán našiel v obci svoj rodný dom a naučil sa piecť tradičné zemiakové lokše.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Vlado Jurek
.