HÔRKA - Spojené štáty sú aj pod Tatrami. Aspoň tak to hovoria obyvatelia dediny Hôrka (okr. Poprad). Kedysi sa tam pracovalo v baniach, dnes je to len minulosť.

Kedy si sa v dedine Hôrka nachádzali slávne bane. Ťažila sa v nich mangánová a železná ruda. Slávnu banícku minulosť dnes v dedine nepripomína nič.

Miestni obyvatelia tvrdia, že dedina Hôrka sú také spojené štáty. "Spojené štáty kišovské," hovorí miestny obyvateľ.
 
Ľudia z prvej a druhej časti by mohli teoreticky závidieť tým, ktorý bývajú v ďalších častiach, lebo kým tam dole Tatry vôbec nevidia, z hornej časti je na slovenské veľhory krásny výhľad.

Z Hôrky to majú na skok do Popradu ale aj do spišských miest. Kto sú vlastne obyvatelia Hôrky? Hôrčania, Spišiaci alebo Tatranci? "Tu sa rečuje a skôr sa máme k Popradu," hovorí obyvateľka dediny Katarína.

Dedina je postavená na vytopených baniach, v ktorých sa kedysi ťažila mangánová a železná ruda, ale banícka história tu už nie je takmer žiadna. Ostali tu len pracovití a spontánni ľudia.

V jednom z domov v Hôrke býva zrejme najznámejší Šimon pod Tatrami. Každý, kto ide po frekventovanej ceste, ssi ho určite všimne. Jeho veľký obraz visí z balkóna. "Každý sa na to pozerá. Niektorí si dokonca myslia, že je to reklama na hračky," hovorí Šimonova mama Eva.

Zdroj: noviny.sk
Zdroj: noviny.sk
.