BRUSNICA - Ak sa raz rozhodnete navštíviť rázovitú obec na východnom Slovensku, nezabudnite si so sebou vziať stolnotenisovú raketu. Ping-pong je tu športom číslo jeden. V dedine má stolný tenis dlhú históriu.

Približne päťdesiat rokov sa hrala v Brusnici, tretia a štvrtá liga. V dedine všetci hrajú ping-pong. Výnimkou nie sú deti ani dospelí. "Myslím si, že je to najlepšia hra na svete," uviedol jeden z miestnych.

V dedine okrem výborných syrov chovajú škótsky dobytok. Všetci sú z neho unesení. Deti si najskôr mysleli, že sú to bizóny.

Brusnica sa pýši aj slnečnicovou fontánou. Dostal som do daru zopár semienok. "Poriadne som ich zalieval. Nevedel som, aké čudo z toho vyrastie," povedal pestovateľ.

Pozrite si priloženú reportáž:

Kúsok histórie

Kráľ Žigmund daroval v roku 1408 šľachticovi Jánovi z Perína stropkovské panstvo, na ktorom bola vtedy aj dedina Brusnica. Zapísali ju vtedy v ponemčenom názve Prensincz. V roku 1454 sa spomína ako Brusnyicza.

Je pravdepodobné, že názov mal najprv funkciu chotárneho názvu vyjadrujúc to, že sa tam hojne vyskytovala rastlina brusnica a po založení sídliska sa stala jeho názvom.

Začiatkom 17. storočia sa do Brusnice prisťahovali viaceré rusínske rodiny. Už pred rokom 1639 si postavili chrám, ktorý v dedine aj neskôr jestvoval. Brusnické poddané domácnosti v 17. storočí chudobneli.

Obyvatelia sa živili pastierstvom a pracovali v rozsiahlych lesoch. Do roku 1945 tu bola píla, ktorá zamestnávala asi 20 robotníkov.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Michal Iľkanin
.