PLAVEČ - V Plavči (okr. Stará Ľubovňa) majú muži poriadne silné hlasy, žiadna žena ich neprekričí a pri varení sa spieva. Obyvatelia dediny majú svoje národné jedlo a ľudia z okolitých obcí ich volajú džadkári. Sliviek je tam tak veľa, že sa pod nimi podlamujú konáre, ale chlapi vedia, čo s nimi urobiť. Na večnú mladosť sa pije kozie mlieko.

Všade naokolo poznajú obyvateľov Plavča ako džadkárov. Džadky sú totiž národným jedlom Plavča. "Vaľkáme džadky, ktoré sme vyrobili zo zemiakov a múky," hovorí obyvateľka dediny Margita.

Plné dvory sliviek

Aj napriek tomu, že to nie je jedlo z mäsa, zbožňujú ho nielen deti a ženy ale dokonca aj chlapi. Dedina by sa ale pokojne mohla volať aj podľa sliviek, Na každom dvore majú hneď niekoľko stromov. A všetky s bohatou úrodou. "Niekedy robíme džem, kompóty a keď ostane tak aj slivovicu," hovorí miestna obyvateľka.

V Plavči sa kedysi nachádzala stredoveká pevnosť, dnes sa tu týčia iba ruiny, ktoré radi využívajú zaľúbenci pri svadobných fotografiách.

Dedina je jedným z najchladnejších miest na Slovensku. Dokonca tu majú aj malú meteorologickú stanicu. Muža, ktorý tam sleduje záznamy už dlhé desaťročia, naštvalo ho chladné počasie a odišiel na dovolenku.

Medzinárodná železničná stanica

Imunitu si tu poctivo budujú poniektorí aj pitím kozieho mlieka. Málokto vie, že Plaveč bol niekedy medzinárodnou železničnou stanicou, vlaky boli takmer na každej koľaji.

Po zrušení viacerých spojov tu ale ostala iba nákladná doprava a bocian, ktorý si domov vytvoril tak trochu netradične, na železničnom stĺpe a hluk rušňov mu vôbec neprekáža

Zdroj: noviny.sk
.