DUBINNÉ - Dubinné (okr. Bardejov) je dedina, kde rodičia hneď vedia, kde nájdu svojich zamilovaných pubertiakov. Väčšinou sa skrývajú v prastarom dube, v ktorom sa dá dobre zašiť.

Dominanta obce má dvadsaťpäť metrov. Vek mu nikto nevie vypočítať, dedinčania sa zhodujú na tom, že môže byť najstarším na Slovensku. "Keď som mal päť rokov a dedo mal okolo osemdesiat, tak mi vravel, že môže mať okolo sedemsto rokov," povedal obyvateľ obce Ján Hvišč.

"Vek tohto stromu sa už nedá stanoviť, pretože najstaršie drevo je už dávno vyhinuté. Minimálne cez tisíc rokov určite má," hovorí starosta obce Viktor Hvišč.

Tŕňom v oku

Dub bol tŕňom v oku mnohým barbarom, ktorí ho chceli zničiť. Spíliť sa ho pokúšali aj počas prvej či druhej svetovej vojny. "Brali píly a nebola taká píla, aby ho mohli zrezať, tak ostal," hovorí miestny obyvateľ.

Skrýša pre zamilovaných

V jeho kmeni je aj veľká dutina, do ktorej sa nemali problém zmestiť až tri ženy. "Keď sme boli mladí, tak sme sa hrali na skrývačky. Ale stále s nejakým dievčaťom, nie sám," hovorí obyvateľ Dubinného.

Tí, ktorí plánujú obec navštíviť, nech si rovno so sebou pribalia aj udicu. Čaro Dubinného dotvára aj miestny rybník. "S dedom strašne rád chodím na ryby, lebo si to užívam. Je to tak úžasný pocit," hovorí obyvateľ obce Jakub.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Michal Iľkanin
.