BŽANY - Obec Bžany (okr. Stropkov) navštívia ročne tisíce ľudí. Nachádza sa totiž pri východniarskom mori - vodnej nádrži Domaša.

Dedina Bžany je vstupnou bránou do vodného sveta. V minulosti polovicu obce účelovo zaplavilo.

Pri vstupe do Bžian sa naskytá krásny pohľad na pýchu východu - vodnú nádrž Domaša.

Chrám na vode

Centrom obce bol v minulosti chrám. Dnes stojí na vode. Lemuje ho vysoký násyp, ktorý chrám pred vodou chráni. Občas ale voda cez neho pretečie.

"Voda ide dookola po kanáli do zberača. Tam je ponorné čerpadlo, ktoré sa automaticky zapne a vyčerpáva vodu späť do Domaše," opisuje starosta Miroslav Fečko.

Pohodový život

Život v dedine si miestni nevedia vynachváliť. "Dobre sa tu žije, je tu pekne. Blízko máme vodu, z okien na ňu hľadíme. V lete si s manželom doobeda pripravíme kávičku a odpočívame," opisuje obyvateľka Mária.

V obci sú i dve rekreačné oblasti Valkov a Tíšava. Vstupnú bránu strážia dvaja rambovia.

Americký štýl

Okolie vody skrášlili dokonca palmami. "Pochádzajú z Talianska. Sú to plamy, ktoré vydržia i mrazy. Sú teda vhodné pre naše prostredie. Tíšava ponúka autokemping, stanovanie či prírodné kúpalisko. Milovníci vodných športov si prídu na svoje," ozrejmuje majiteľ strediska Tíšava Pavol Pelák.

Areál si pochvaľujú i samotní návštevníci. "Možností na šport je tu dosť. Môžete si zahrať plážový volejbal, zašľapať si na vodných bicykloch či vyskúšať skúter," dopĺňa návštevník Martin.

"Príroda je krásna. Treba si vážiť krásy Slovenska," uzatvára návštevníčka Andrea.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Michal Iľkanin
.