GÁNOVCE - Obyvateľom dediny Gánovce môžeme naozaj iba závidieť. Nielen pokoj a pohodu ale v týchto horúčavách aj plno vody, ktorej tam majú všade naokolo naozaj dosť.

Ak sa do Gánoviec zatúlate ako turista, expozícia neandrtálca bude prvým miestom, na ktoré vás domáci zavedú. "My sme už úplne iný druh človeka," hovorí obyvateľ Gánoviec.

Minerálne pramene

Zrejme voda neandertálcov na toto územie prilákala. Doteraz je tu neuveriteľne množstvo minerálnych prameňov. "Je to dobré na kĺby, na reumu, na všetko," hovorí obyvateľ Gánoviec Ján.

Gánovčania nikdy nekupovali minerálku v obchodoch, lebo minerálka im tečie na viacerých miestach v dedine. Dokonca si ju napúšťajú aj do bazénov. Ale nielen bazén a v ňom minerálna voda je raritkou tejto dediny. Majú tu ešte niečo ako jediní na Slovensku.

Moderná obec

Toto je jediné miesto na Slovensku, odkiaľ letí rádiostanica približne 35 kilometrov hore, aby odmerala: "Tlak, teplotu, vlhkosť vzduchu a smer a rýchlosť výškového metra," povedal vedúci centra v Gánovciach Miroslav Chmelík.

Aj napriek tomu, že má dedina bohatú históriu, toto je moderná podtatranská dedina, stále sa tu stavajú nové domy, a nenájdete domácnosť, v ktorej by chovali hospodárske zvieratá.

Zdroj: noviny.sk
.