CHMEĽOVÁ - Pri potulkách po Slovensku vás zavedieme do šarišskej obce a radosť by mali mať najmä milovníci piva. Ich obľúbenú rastlinu nájdete v erbe aj názve dnešnej dediny. Chmeľová. Pivo tu kedysi naozaj varili, ale dnes je to minulosť. Domáci chlieb vám zato napečú v každom druhom dome.

Chmeľová by sa skôr mala premenovať na Chlebovú, pretože tu ľudia takmer v každom dome vedia upiecť chutný chlieb a ovládajú aj nejaké to remeslo. "Pečenie chleba sa v našej obci traduje pravdepodobne už od dávnoveku a dôkazom toho je aj starobylý mlyn," hovorí starosta dediny Ján Železný.

Chmeľovský chlieb

A tu je tajný recept na tradičný chmeľovský chlieb: Najprv si preosejete kilo hladkej múky, potom doň pridáte kvások z droždia a vody, ďalej zemiaky, soľ, rascu, trošku octu, všetko zalejete vodou  a nakoniec to dobre vymiesite.

Potom, čo cesto vykysne, musí ísť na hodinu do 230 stupňov vyhriatej rúry. "Chlieb vydrží, lebo tam idú zemiaky. Je stále mäkký a dobrý. Chuťovo je oveľa lepší ako kúpený," hovorí obyvateľka obce Anna Čučvarová.

Tkáčky, hrnčiar

Remeslo v tejto obci kvitne skutočne v každom dvore. " V našej rodine sa už od dávna tká. Tkala moja mama. Bola veľmi dobrá tkáčka a my sme tkali s ňou. Tkáme domáce pokrovce a tkáme aj vankúšiky," opisuje Anna Pagáčová.

Nielen tkáčky, v dedine majú aj vychýreného hrnčiara. "Na začiatku to bolo veľmi biedne, ako u každého asi. Najviac robím úžitkovú keramiku, taniere, misky, misy, hrnčeky, šálky," vymenováva Pavol Michalčin.

.