LESNICA - Je jedna z najstarších dedín na slovensko-poľskom pohraničí. Psy oddychujú na strechách, káčer nosí štýlový účes a všade sa chodí na bicykloch. Na nákupy, do školy aj do práce. Majú tu ručne vyrezávaný horoskop, skaly ako v Tatrách a parkovisko pre netradičné dopravné prostriedky. Vitajte v Lesnici (okr. Stará Ľubovňa).

"Treba ľutovať všetkých, ktorí si nenašli čas a nezamilovali si tento kraj," uviedol turista.

Najštýlovejšia škola

Podľa tých, ktorí navštívili Lesnicu, je tam najštýlovejšia škola, akú široko ďaleko nenájdete. "My otvoríme dvere a sme v lese. Naše deti chcú chodiť na výlety iba do mesta," hovorí riaditeľka školy Naďa Kanciánová.

Ľudia si tu žijú zdravý dedinský život. Do školy, do práce alebo na nákupy chodia na bicykloch.

Kôň v plienke

K dedine patria zvieratá a tu stretnete naozaj hocijaké. Psa na drevenom prístrešku, káčera s moderným účesom, ale dokonca aj koňa s plienkou. "Keď chce urobiť hromádku, tak zodvihne chvost a je to," opisuje majiteľ koňa.

Dedinka má dokonca vlastnú pizzeriu. Najviac chutí domácim tá, kde je slanina, cibuľa a cesnak. "Gorali si dajú pivo, poldeci a potom to už ide," tvrdí kuchárka Mária Čekaňáková.

V dedinke sú zvyknutí robiť všetci a babičky to s fúrikmi vedia lepšie ako muži. Niektorí z nich nepodľahli modernej dobe a zostali dodnes verní napríklad klasickému koseniu. "Každý to tu vie. Deti, chlapi aj ženy," hovorí obyvateľ Lesnice Ondrej Gondek.

Zdroj: noviny.sk
.