OSADNÉ - Funkcia starostu sa v Osadnom (okres Snina) nevolí, ale dedí z jednej generácie na druhú. Dedina sa preslávila aj filmom, ktorý bol o nej nakrútený a vysielaný dokonca v Ázii, či Austrálii.

Osemdesiat pohrebov

Výraznou osobnosťou obce je miestny, ako rusíni hovoria, "pop" . Keď sa z dediny na pár dní vytratí, veriacim poriadne chýba. "Išiel do Ameriky na mesiac a ani sa nás neopýtal, či môže ísť," hovorí obyvateľka dediny.

Za posledné roky sa v dedine konalo viac ako 80 pohrebov, no krstiny sa oslavovali len desaťkrát. Zachrániť vymierajúcu obec mala cesta priamo do Európskeho parlamentu.

Film o obci

O tejto ceste, ale aj o bežnom živote tunajších ľudí, bol nakrútený dokument. Ten sa vysielal nielen v Európe, ale aj v Ázii a Austrálii. Filmári strávili v Osadnom tri roky.

"My sme neboli žiadni herci, ani sme nemali žiadny scenár," informuje bývalý starosta obce Ladislav Mikuláško. Pán Ladislav si však nevyskúšal iba herectvo. Je totiž aj rekordmanom v politike.

Starostovanie sa dedí

"Dlhých 39 rokov bol starosta môj otec a všetci hovoria, ž v Osadnom sa nevolilo ale sa dedilo," tvrdí Róbert Mikuláško. Vďaka "Krypte“ navštevuje Osadné množstvo turistov.

"V otvorenom hrobe, ktorý je hlboký 7 až 11 metrov, je pochovaných 1 025 vojakov z 1. svetovej vojny," povedal pravoslávny duchovný Peter Soroka.

Domov pre postihnutých

A teraz niečo o tunajších chlapoch- takmer každý má doma traktor, ktorý si sám zostrojil. Dokonca raz v roku medzi sebou súťažia. "Je rýchla jazda, potom s vlečkou, potom nacúvať do garáže s vlečkou," menuje Miroslav.

V tejto dedinke na konci sveta majú svoj domov okrem miestnych už 53 rokov aj deti s postihnutím, či bez rodičov.

Zdroj: noviny.sk
.