HABURA - Krčma v Habure (okres Medzilaborce) má namiesto jukeboxu spievajúcu krčmárku. Môžete tam naháňať muflóny a kŕmiť diviaky. Starí aj mladí - celá dedina jazdí na bicykloch. Aj keď nejde o českú obec, jej občiankou je aj skvelá česká herečka Jiřina Bohdalová.

Liečba včelami

"Keď idem do roboty na bicykli, tak spievam aj na bicykli, a ľudia už vedia, že idem," hovorí miestna krčmárka Mária. O Habure sa hovorí, že tu  liečia včely.

"Včelstvo vytvára silové pole, a to silové pole pôsobí na človeka," tvrdí Michal Goroľ. Liečba včelami je vo svete známa, na Slovensku však o nej vie zatiaľ málokto. Malý hmyz je výborný pri tráviacich a dýchacích ťažkostiach, priaznivo pôsobí na srdce, no najmä upokojuje.

Občianka Bohdalová

V Habure majú aj minizoo. Desiatky muflónov, daniele či diviaky si môžete aj pohladkať. Pravdaže, ak vám neujdú. "Máme tam nádherné kusy jeleňov s veľkým parožím, je tu čistý genofond Karpatského jeleňa," informuje majiteľ obory Dušan Závacký.

Nielen turisti, ale aj mnohé známe osobnosti už  Haburu navštívili. Česká herečka Jiřina Bohdalová je dokonca čestnou občankou obce. "Dni Habury majú svoju krstnú mamu a ňou je Jiřina Bohdalová," tvrdí starosta obce Mikuláš Juščík.

Zdroj: noviny.sk
.