LITMANOVÁ - Ak chcete mať svätý pokoj, tak dedina, ktorú vám predstavíme, je na to ako stvorená. Keď sa povie Litmanová, zrejme si všetci vybavia pútnické miesto, na ktorom sa dvom dievčatám údajne zavila Panna Mária. Málokto ale možno vie, že pod horou sa skrýva malebná rusínska dedina s obyčajným životom.

Žena z mongolskej stepi

Dedinka Litmanová. Každý síce o nej hovorí, ale málokto v nej počas cesty na pútnické miesto vystúpil. Naokolo sú krásne lesy a zvieratá tu stretnete všade. Napríklad psa, ktorý čaká na modliacich sa pánov na hore Zvir alebo aj mačku, ktorá sa skamarátila s ovcami.

Už desaťročia sa v Litmanovej  chovajú ovce a predstavte si, na rusínskych lúkach ich už niekoľko rokov pasie istá žena z mongolskej stepi. Takto skromne nám opísala život v dedine pod pútnickou horou. "Práca, domov. Nie je to len o modlení," hovorí.

Ľudia sú tu súdružnejší

Kedysi preslávili Litmanovčanov drotári, dnes o nich široko ďaleko hovoria ako o svätej dedine. "Svätá dedina to nemôže byť, lebo na zemi nie je nič sväté," hovorí obyvateľka dediny.

Poviete si, že miestnemu kňazovi sa tu musí žiť fantasticky, a tak sme sa ho na to opýtali. "Super sa tu žije, je tu krásna príroda, drsný život, ale ľudia sú tu takí súdržnejší," komentuje Rastislav Janíčko, správca farnosti.

V tradičných domčekoch, ale aj v novostavbách, nájdete takmer v každom okne sochu panny Márie, bývať tu zostali väčšinou starší ľudia.

Zdroj: noviny.sk
.