CHMEĽNICA - Chmeľnica leží na severovýchode Slovenska a je známa tým, že keď miestni obyvatelia začnú hovoriť svojim nárečím, nikto cudzí im nerozumie. Okrem toho si tam všetci žijú celkom romanticky, priamo pod nádherným hradom. A teraz pozor! Majú tam záhadu, ktorú doposiaľ nikto nerozlúštil.

Obyvatelia hovoria neznámym jazykom

Verte, že ak prídete do dediny Chmeľnica, pokojne Vás môžu poohovárať pred vami  a vy im vôbec nič nebudete rozumieť. Chmelničania sa svojim nárečím dorozumievajú už takmer tisíc rokov. Môžete sa na nich aj pozerať, ale ničomu nebudete rozumieť.

V nemeckom nárečí tu majú dokonca aj  zopár omši do mesiaca. Babičky sa v nedeľu vybrali na spoveď, no kňazovi svoje hriechy musia vyrozprávať v slovenčine. "Neviem dobre po slovensky, ale spovedať sa musím po slovensky," hovorí obyvateľka Chmeľnice.

Najromantickejšie miesto

Takmer 300-ročný kostol a v ňom nemecké omše, národnostná škola tiež v nemeckom jazyku. Dokonca vás dvojjazyčne vítajú už keď do dediny prichádzate. Kedysi bola Chmelnica hradnou dvorskou záhradou, preto taká úžasná poloha priamo pod stredovekou pevnosťou.

V minulosti, keď museli drieť na pánskom ich to iste netešilo. Ale dnes sú túry cez les na blízky hrad naromantickejšie široko ďaleko. "V dedine máme dobrý vzduch a čisté stromy. Zo zámku je najlepší výhľad," hovoria miestni obyvatelia.

Záhadná Čertova skala

A čo by mal vidieť každý turista? Pri dedine sa nachádza miesto, kde nie je okrem jednej skaly žiadna iná. Hovoria jej čertova skala a dedina má o nej dokonca vlastnú legendu. "Čert chcel skalu zhodiť na hrad, lenže o polnoci zazvonili zvony, čert stratil moc a skala mu spadla," vysvetľuje legendu obyvateľ Chmeľnice Jozef Klimko.

Zdroj: noviny.sk
.