ČECHY - Malebná dedina na južnom Slovensku Čechy (okr. Nové Zámky) patrí medzi najmenšie dediny na Slovensku. Obyvatelia majú vlastný lyžiarsky svah s nočným lyžovaním a starostu stretávajú najčastejšie v snehuliach.

Dedinu Čechy na juhu Slovenska založili Husiti, ktorí tam prišli v 15. storočí. Dnes tam žije tristo obyvateľov. "Jazykovedci tvrdia, že sme Češania, ale my samých seba nazývame Čahania," hovorí starosta obce Čechy  Jozef Baranovič.

Stolnotenisová tradícia

V erbe majú holubicu s pazúrmi, taktiež dedičstvo husitov. "My sme takí znášanliví s každým, ale vieme sa aj brániť," hovorí starosta.

Okrem toho sú aj mimoriadne zruční. Každý týždeň vyrábajú niečo nové – vraj im aj v škole závidia. "Majú záujem stále robiť niečo iné," hovorí vedúca tvorivých dielní Ľudmila Svoreňová.

Tamojší kultúrny dom je multifunkčný. Konajú sa tam nielen predstavenie či zábavy, ale je dokonca skvelou stolnotenisovou halou. "My prídeme do Nových Zámkov a nabijeme ich. bez trénera, len ako samouci," hovorí Richard Vörös. Práve jeho strýko založil v obci tradíciu stolného tenisu ešte v 70. rokoch. 

Najnižšie položený svah

Najväčšou pýchou Čahanov je najnižšie položený lyžiarsky svah. Dvestometrová trať s 35 metrovým prevýšením sa nachádza v nadmorskej výške 160 metrov nad morom. "Keďže tu máme nejaké kopčeky, tak sme to využili. Naučili sme sa vyrábať umelý sneh. Fungujeme sedem dní v týždni. Keby sa dalo, fungovali by sme aj osem," hovorí starosta obce.

Zdroj: noviny.sk
.