SLAVOŠOVCE - Rodný dom slávneho rozpravkára Pavla Dobšinského, začiatok slovenskej papierenskej výroby, či železničný tunel, cez ktorý však nikdy neprešiel žiaden vlak. to všetko nájdete v obci Slavošovce (okr. Rožňava) uprostred nádhernej Gemerskej prírody.

Rozprávky v Čínštine

"Pavol Dobšinský je slavošovský rodák a on to aj zvýrazňoval niekoľkokrát," hovorí obecný kronikár Milan Sajenko. Neuveriteľných 44 rokov trvalo, kým sa z rodného domu slovenského Homéra stalo malé múzeum.

Okrem dobových predmetov tu nájdete aj originálnu Dobšinského fajku, či jeho knihu rozprávok vydanú v Číne. "Tešíme sa, že je to v Číne," hovorí kronikár.

1817: Papierenský priemysel

V obci už v roku 1817 začali ako prví na Slovensku s papierenským priemyslom. V známych slavošovských papierňach sa vyrábal okrem kancelárskeho a baliaceho papiera aj papier na tzv. košútovské bankovky. "Boli centrom papierenského priemysli vo vtedajšej monarchii," dodáva Sejanko.

So vznikom priemyslu súvisela aj doprava. Ta bola v obci počas druhej svetovej vojny skutočne komplikovaná. "My sme ostali ako ostrov v mori, nebola žiadna železnica ani prístupová cesta, tak ten tunel bol viac ako aktuálny," tvrdí obecný kronikár.

Unikátny tunel

Unikátny takmer 3-kilometrový tunel však po skončení vojny nedokončili. Nie sú v ňom uložené koľajnice a nikdy tadiaľ neprešiel vlak. "Po dohode mocností sa upravili hranice do pôvodného stavu a ten tunel už bol bezpredmetný," opisuje lesný hospodár Rudolf Pažitka.

Napriek tomu, že tunel nebol nikdy uvedený do prevádzky dnes je z neho známa turistická atrakcia a rekreačná oblasť. "Postavili sme tam rôzne hojdačky pre deti, preliezačky," hovorí lesný hospodár.

Tunel je tiež využívaný na hudobné koncerty. Jedinečný priestor si pochvaľujú aj známi muzikanti. "Mne sa tu strašne páči. Ešte som nehral v tuneli. Aj obývačku by som si tu zariadil," hovorí spevák Peter Nagy.

Zdroj: noviny.sk
.