BRDÁRKA - Na Hornom Gemeri sa nachádza obec Brdárka, obklopená čerešňovými sadmi, v ktorých je viac ako 4 000 stromov. Momentálne obec nemá ani 70 obyvateľov, kedysi v nej fungovala škola, mali tam aj potraviny a bohoslužby. Teraz je však situácia opačná, napriek tomu sa do Brdárky začínajú sťahovať mladé rodiny.

Tisíce stromov a čerešní

Školu, poštu a dokonca ani potraviny v tejto obci nenájdete. ľudia tu žijú doslova spätí s prírodou a v srdci čerešňového sadu. "V jedine je vyše 3 000 až 4 000 čerešní a stromov," hovorí obyvateľ obce Tibor Gajan.

Vyšľachtených je tu vyše 200 druhov čerešní ešte starými ovocinármi. Dobrovoľníci z celého sveta sem prichádzajú aby zanedbané sady dostali do pôvodného stavu. "Všetko je tu obrastené náletovými drevinami a tie sa snažíme oslobodiť," dodal Tibor Gajan.

Život bez stresu

Tibor žije v Brdárke už 10 rokov, prisťahoval sa sem z Banskobystrického kraja a zaoberá sa chovom kôz. "Chcel som sa vrátiť naspäť k dedine, k pohodovému životu bez stresu," hovorí Tibor.

Ľudí tu už žije pomerne málo a väčšinou sú to dôchodcovia. "Ľudí je už v dedine málo. Sme tu už len na dožitie, mladých ľudí už niet," prezrádza obyvateľka obce.

Koniec sveta a začiatok dobrej vody

Mladé rodiny túžiace po prírode a pokoji však sem už začínajú prichádzať. Deti cestujú do školy približne 14 kilometrov a neprekáža im ani to, že v obci nie je vôbec žiadny obchod. "V obci je 60 ľudí a chlieb chodí každý druhý deň. Kto si chlebík neobjedná, ten má po chlebe," hovorí s úsmevom Tibor Gajan. "V Brdárke je koniec sveta a začiatok dobrej vody," dodáva miestna babička.

Ľudia si chodia pre vodu aj ku prameňu. Vyviera vysoko v horách, majú teda istotu, že voda, je zaručene čistá. Brdárku navštevujú ľudia zo širokého okolia. Túto obec vyhľadávajú práve pre jej pokojnú atmosféru, prekrásnu prírodu a ľudí s ňou spätých. Za touto obcou sa už nenachádza žiadna iná. Koniec asfaltovej cesty naznačuje vstup do prekrásnej a človekom zatiaľ nedotknutej prírody.

Zdroj: noviny.sk
.