DUBOVÁ - V obci Dubová, v ktorej zachovávajú obyvatelia tradíciu vinohradníctva až tak, že tam nemajú ani jediný pusták, teda opustený vinohrad. Meno dostala dedina podľa jedného stromu, z ktorého tam vyrábali aj kvalitné sudy na víno.

Obec Dubová pri Modre patrí do malokarpatskej vinnej cesty. Tradícia pestovania viniča sa zachovala dodnes. Najmladším vinárom v obci je 5-ročný Mark. V Dubovej, ako v máloktorej dedine, nemajú žiaden pusták, teda opustený vinohrad.

Vo vinohradníctve sa dá ľahko prísť k úrazu. "Pri zapájaní vinohradníckeho stroja som si poranil prst," vysvetľuje vinohradník a vinár René Pretzelmayer. V obci duby takmer nenájdete, niekedy z nich vyrábali sudy.

Kozy poslúchajú na slovo

V dedine rastie aj málo agátov. "Vyrábali sa z nich agátové koly, slúžili pri výsadbe a pestovaní viniča," vysvetľuje Pretzelmayer. V obci chovajú najviac kôz v okolí. "Z toho dôvodu máme veľa pasienkov a kríkov a stromčekov, ktoré treba spásať," opisuje pastier Marek Jakubec. Pri kozách nepotrebuje pastierskeho psa, kozy ho poslúchajú na slovo.

Niečo k veci

Obec navštívila redaktorka Ruslana Kuriľcová:

.