PÍLA - Malebnú obec Píla (okr. Pezinok) pred tromi rokmi postihli veľké záplavy. Aj keď sa podarilo zlikvidovať následky povodne, obyvatelia majú stále strach, aby sa to nezopakovalo. Do miestnej krčmy sa môžete ísť občerstviť až večer. Cez deň tam všetci pracujú.

Podhorská obec Píla vznikla v roku 1602 a býva v nej 340 obyvateľov. Majú však najkrajší výhľad na hrad Červený kameň, ktorý sa ale nachádza v katastri obce Častá.

Na hrade mnohí z obyvateľov v minulosti pracovali. A prácu si pochvaľovali. "Pamätám si, že môj otec bol s prácou u grófa veľmi spokojný," spomína jedna z obyvateliek. Mali tam dokonca prenajaté pozemky, na ktorých mohli hospodáriť.

Pred tromi rokmi túto obec postihla povodeň. Miestni majú dodnes strach, aby sa také niečo nezopakovalo. "Tej traumy sa nezbavím do konca života," hovorí jeden z povodňou najviac postihnutých obyvateľov.

Ako v Tatrách

Krčmu tu otvárajú až po šestnástej hodine. "Ľudia chodia do práce a vracajú sa až v neskorších hodinách, zbytočne teda bude krčma otvorená," vysvetľuje jeden z obyvateľov.

Nájdete tu i ďalšiu zaujímavosť. Nechtík lekársky v obci rastie aj týždeň pred Vianocami. A vďaka krásnej prírode sa tu ľudia cítia ako v Tatrách.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.