SLIZKÉ - V dedine Slizké v okrese Rimavská Sobota nájdete presne 46 domov. V okolí obce sa nachádzajú hlboké jaskyne a panorámu dotvára nádherná príroda.

Názov obce znamená, že v okolí je veľa ílovitej pôdy, ktorá je po daždi šmykľavá.

"Obec Slizké vznikla v roku 1285 pod názvom Zjuchen a od roku 1920 ju evidujeme ako Slizké," ozrejmuje starostka Marcela Sekrenéšová.

Otka, lemeš a čerieslo

Dedina je jednou z najstarších v okolí Rimavskej Soboty. Už prví obyvatelia sa venovali poľnohospodárstvu. Svedčí o tom erb dediny, v ktorom sú vyobrazené tri predmety - otka, lemeš a čerieslo.

"Otkou sa čistí pluh, keď sa naň nalepí zem. Čerieslo ide pred lemešom, odrezáva zvisle pôdu a lemeš odrezáva zospodu a otáča," vysvetľuje obyvateľ Ivan Gecko.

Chudobná cirkev

V centre dediny stojí zvonica, ktorá si vyžaduje opravu. Chýbajú ale peniaze. "Táto filiálka cirkevná je taká chudobná, že nemá na nič peniaze. Keď ideme na služby božie, je nás päť, šesť," dodáva Gecko.

Príroda v okolí dediny je ale obdivuhodná. "Hlavne v letných mesiacoch je naša obec hojne navštevovaná turistami, keďže našou obcou prechádza cyklotrasa, ktorá vedie do obce Lipovec a vzdialenejšej obce Potok," konštatuje starostka.

Niečo k veci

Neďaleko dediny sa nachádza niekoľko jaskýň. Jaskyňa Podbanište je najväčšou a najprebádanejšou jaskyňou Drenčianskeho krasu.

Dedina Slizké sa pýši krásnou prírodou i viacerými jaskyňami, pozrite si reportáž Rasťa Ekkerta:

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.