HRNČIARSKA VES - Hrnčiarska Ves je obec, kde stačí zobrať rýľ, vyjsť za dom, vykopať hlinu a už môžete vyrábať rôzne nádoby, potrebné do kuchyne. Zvláštnosťou je, že hrnčiara, alebo keramikára by ste tam hľadali márne, hoci kedysi ich tam bolo mnoho.

Hrnčiarska Ves vznikla v roku 1964 spojením obcí Pondelok, Veľká Suchá a Maštinec. Medzi sakrálne pamiatky obce patrí renesančný evanjelický kostol z roku 1630. V časti Veľká Suchá stojí klasicistický rímskokatolícky kostol sv. Mikuláša z roku 1851.

Ďalšími pamiatkami sú dve zemianske kúrie z roku 1650 a kaštieľ posledného statkára Eleméra Biesza. Budovy v súčasnosti slúžia ako rodinné domy. V údolí maštinského potoka je bohatý výskyt minerálnych prameňov a je tu vybudovaná aj plnička stolovej a minerálnej vody.

Hladová dolina

Napriek tomu, že erb aj názov obce hovoria o hrnčiaroch, v súčasnosti by ste ich hľadali len márne. "Hrnčiari už vymreli. Hrnčiarstvo zaniklo kvôli smaltovaného a sklenenému riadu," vysvetľuje kronikár obce Ján Kojnok.

V dedine žije 1 025 obyvateľov, ale prežiť tu nie je vôbec jednoduché. Nájsť si tu prácu je takmer nemožné. "Je to hladová dolina. Kým sa nevybudujú cesty na južný smer, nemôžeme čakať investorov, ktorý by nám s nezamestnanosťou pomohli," myslí si starosta obce Ján Melicher.

Niečo k veci

Krypta pri evanjelickom kostole ukrýva jedenásť rakiev. Jej vchod je zamurovaný a už celé desaťročia vo vnútri nikto nebol. Krypta je tak zahalená tajomstvom a ani miestni nevedia, kto je tam pochovaný. Vedľa stojí evanjelický kostol s krásnou drevenou vežou. "Zvonica je jednou z najstarších stavieb v obci a je z nej krásny výhľad," dodal starosta.

Zdroj: noviny.sk
.