RATKOVÁ - V Ratkovej kedysi prekvitalo spracovanie kože, v horách sa ťažila ruda a vzhľadom na to, že tam žilo veľa obyvateľov židovského pôvodu, v obci prekvital obchod a tamojšie trhy boli najznámejšie v širokom okolí.

"Obec Ratková sa nachádza v juhovýchodnej časti Slovenského Rudohoria. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1413 a v súčasnosti má 590 obyvateľov," predstavuje svoju obec starosta Ján Bobrovský.

Je to malá dedinka, ale má námestie, nad ktorým sa vypína kostol, ktorý postavili v 16. storočí husiti. Je to zaujímavá stavba, ktorá láka znalcov z celej Európy.

Tri zvony

Evanjelické kostoly pôvodne nesmeli mať veže, až dekrét Márie Terézie v
18. storočí to povolil, a preto aj veža v Ratkovej, ktorá má 37 metrov, vznikla až neskôr.

Ratkovčania sú pyšní na svoje zvony, majú tu tri. V obci mali dielne garbiari a prekvital tu obchod. "Boli tu židovskí obyvatelia, mali tu rôzne obchody, lekárne," vymenováva obyvateľ Marcel. "V roku 1942 ich násilne odvliekli do koncentračných táborov, nevrátil sa už z nich nikto," spomína kostolník Bohuš Palúš.

Pálenica

Pýchou obce je pálenica. "Je to pôvodná pálenica, má 45 rokov," tvrdí páleničiar Štefan Michálik. Aktívni sú aj poľovníci, všade okolo sú lesy. Nielen pálenkou sú tu ľudia živí, venujú sa chovu hospodárskych zvierat, obrábajú pôdu a veria, že sa život vráti aj do týchto zabudnutých horských dolín.

V Ratkovej bol redaktor Rasťo Ekkert:

.