RIMAVSKÉ ZALUŽANY - Dedina Rimavské Zalužany (okr. Rimavská Sobota) sa nachádza na Gemeri. V oblasti, ktorá je pokrytá hustými lesmi. Darí sa tam voľne žijúcim zvieratám a svoje miesto tam majú aj veľké šelmy. V dedine ale žije rekordných 36 medveďov.

"Je to dedina, kde žije nejakých tristo obyvateľov a nás je 36 medveďov," hovorí obyvateľ obce Jano Medveď.

Veľa medveďov

Meno Medveď sa tu pôvodne nevyskytovalo, prvý prišiel spoza hôr asi pred 150 rokmi. "Náš starý otec sa narodil v Čiernom Balogu odkiaľ pochádzajú všetci Medveďovci, ale tam im zhorel dom tak sa prisťahovali sem," hovorí Jano Medveď.

Pôda v okolí je úrodná a tak ju obyvatelia využívajú ako sa dá. Okrem poľnohospodárov majú v každej rodine minimálne jedného hasiča. "V minulosti tu bolo najmä poľnohospodárstvo a dobrovoľní hasiči, ktorí šírili dobré meno obce. Či už to bolo pri požiaroch, povodniach alebo na súťažiach," hovorí starostka Janka Ďurišová.

Dedinčanom strpčuje život cesta z Rimavskej Soboty do Tisovca, ktorá rozdeľuje dedinu na dve polovice. "Cesta je nadrozmerná, pripomína mi letisko a veľmi ruší dedinu," dodáva starostka.

Žiadny kostol

Niektoré obce sa pýšia tým, že majú aj dva kostoly, tu majú len malú zvoničku. "Naša obec je výnimočná tým, že nemáme žiadny kostolík," hovorí starostka.

Zvony sú na elektrinu a na diaľkové ovládanie. Pribudli aj nové zariadenia. "Sú tam aj dva satelity a internet," dodáva starostka.

Veľkým problémom pre obec sú každoročne opakujúce sa záplavy. "Ležíme v lieviku a voda z okolitých hôr steká priamo do dediny. Malé potôčiky sa zmenia na rieky," dodáva starostka obce.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.