CHYŽNÉ - Na Gemeri v okrese Revúca leží malá dedinka, ktorá je zaujímavá všeličím. Napríklad kamerami, ktoré sú rozmiestnené po celej dedine. Jej obyvatelia tak vytvárajú neobyčajnú a časovo neobmedzenú reality show.

Prví osadníci boli zväčša chudobní a stavali si len malé chalúpky, ktoré volali chyže alebo chyžky. Z nich sa odvodil aj názov obce Chyžné.

Žije tu 410 obyvateľov a svoj majetok si vedia poriadne chrániť. V dedinke je rozmiestnených osem kamier a dôkladne odsledujú každý jeden krok. Obzvlášť si dávajú pozor na cudzincov.

Podobný ako v Levoči

Na Gemeri nie je nezvyčajné, že majú v dedine dva kostoly. Zastúpenie tu majú katolíci aj evanjelici. Najvyšším bodom dediny je veža evanjelického kostola.

Naopak rímsko-katolícky kostol je národnou pamiatkou. Jeho unikátom je oltár, ktorý pochádza z dielne majstra Pavla z Levoče.

Majster ho vytvoril ešte v roku 1508. Charakter aj celé spracovanie figúr je podobné ako u veľkého Levočského oltára.

Hej Slováci!

V Chyžnom pôsobil kazateľ Samuel Tomášik, ktorý sa preslávil svojou hymnickou piesňou Hej Slováci.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zložil ju v roku 1834, pretože sa mu zdalo, že Slováci a Slovania boli v tom čase príliš utláčaní. Neskôr sa stala hymnou kontroverznej prvej Slovenskej republiky. Ako hymnu ju mala dokonca aj bývalá Juhoslávia.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rastislav Ekkert
.