TEPLÝ VRCH - Gemer je jedna z najmalebnejších oblastí Slovenska. Žije sa tam ťažko, ale príroda je nádherná a rôznorodá. Dedinku Teplý Vrch (okr. Rimavská Sobota) založili v roku 1301. Zničili ju Turci, ale ľudia ju opäť postavili. Dnes láka milovníkov vody a tepla. Tamojšie jazero má najteplejšiu vodu na Slovensku.

"Pod hradom bolo prvé osídlenie a vznikali tam prvé osady obce ešte pod názvom Melecheť, čo je v preklade Teplý vrch. Je to slnečný kopec a zrejme aj od toho bol odvodený názov Teplý Vrch," opisuje históriu starostka dediny Jana Janšová.

Dominantou kostol

V dedine žije približne tristo obyvateľov a najvýraznejšou dominantou dediny je kostol. To čo vás na každom kostole na prvý pohľad upúta je jeho veža, aj keď vyzerajú že všetky sú rovnaké, každá je iná.

"Veža je priestranná, málo sa využíva, pretože zvony sú elektrifikované, ale je určite jedinečná," hovorí evanjelický farár Štefan Gabčan. Schodisko je úzke, ale ten výhľad stojí zato. Na dlani máte celú dedinu.

Nádrž pýchou dediny

Pýchou dediny je vodná nádrž, ktorá po celý rok láka milovníkov kúpania a rybolovu. "Nádrž bola postavená na zmiernenie povodňovej vlny, aby sa sploštila tá povodňová vlna," hovorí miestny obyvateľ Tobor Forgáč.

Jazero pod Teplým vrchom je najteplejšie jazero na Slovensku. Teplota vody v lete dosahuje až tridsať stupňov.

Miestna zvernica

Ďalšou zaujímavosťou obce je zvernica, ktorú založil knieža Koburk.
Vo zvernici na Teplom vrchu môžeme okrem danielov a muflonov nájsť aj rôzne zaujímavé stromy.

Najkrajšia je sekvoja, ktorej sa u nás dobre darí. Domovom Sekvojovca mamutieho je Kalifornia, dorastá tam do výšky sto metrov a dožíva sa až štyritisíc rokov.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ Rasťo Ekkert
.