Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Orla skalného otrávili karbofuránom
Zdielať na

Orla skalného otrávili karbofuránom

Zdroj: Vijay Duvvuri/ilustračné

Koncom apríla ho našli lesníci vo Vernári

Taký je záver veterinárneho vyšetrenia Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave.

Správa Národného parku Slovenský raj preto podá v najbližších dňoch trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov.

"Vykladanie otrávených návnad je nezákonným spôsobom lovu, ktorý môže byť potrestaný odňatím slobody v trvaní do troch rokov. Cieľom páchateľa – pytliaka, je likvidácia túlavých psov, mačiek, kún, ale tiež dravcov,“ uviedla Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

Dodala, že ochranári zaznamenali výrazný nárast takýchto prípadov a vykladanie otrávených návnad je len jednou z foriem nelegálnej činnosti, ktoré ľudia páchajú na rôznych druhoch vtákov. "Usmrcovanie vzácnych druhov prostredníctvom otrávených návnad je závažným problémom nielen u nás, ale aj v susednom Rakúsku, Českej republike a Maďarsku," uviedla.

Otrávený orol z okolia Vernára mal 15 rokov. "Orla som krúžkoval pred 15 rokmi na lokalite vzdialenej asi 35 kilometrov od miesta nálezu," uviedol člen organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Ladislav Šimák.

Orol skalný je najväčším spomedzi našich druhov orlov a druhým najväčším hniezdiacim dravcom u nás, rozpätie krídel dospelého jedinca presahuje dva metre.

Jeho hniezdnym prostredím sú pohoria, potravu loví okrem lesného prostredia aj v poľnohospodárskej krajine. Na Slovensku hniezdi 80 až 90 párov tohto druhu, uviedol ochranár.

Karbofurán je v súčasnosti najčastejšie používaným jedom, ktorým sa úmyselne kontaminuje návnada. Tou je buď usmrtené zviera alebo vajcia. "Jed je veľmi účinný už v nízkych koncentráciách a zabíja prakticky okamžite – obete majú často prázdny žalúdok a zomierajú priamo pri návnade s kusom mäsa v zobáku. Bolestivá smrť nastáva v dôsledku udusenia spôsobeného ochrnutím dýchacieho svalstva," vysvetlila Deutschová.

Dodala, že karbofurán je obsiahnutý aj v pesticídnych prípravkoch, ktorých dovoz a používanie je od roku 2009 na území celej Európskej únie zakázané. "Niektoré družstvá, ale aj jednotlivci, však stále disponujú zásobami nebezpečných prípravkov s obsahom rôznych toxických látok," tvrdí.

Obeťou otrávených návnad sa stávajú predovšetkým zdochlinožravé druhy, ktoré v prírode plnia dôležitú sanitárnu funkciu – orliak morský, orol kráľovský, orol skalný, haja červená, haja tmavá, myšiak lesný, myšiak severský, ale aj sokol rároh.

"Mnohé z týchto druhov sú natoľko vzácne, že vykladanie otrávených návnad ohrozuje ich prežitie vo voľnej prírode. Konzumácia otrávenej návnady máva často fatálne následky aj pre domáce zvieratá," varuje Deutschová.

Najčítanejšie správy