Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nezvestných detí ubúda
Zdielať na

Nezvestných detí ubúda

Zdroj: Dave Haygarth/ilustračné

Prečo deti utekajú z domu? Príčin je veľa, rodičia by sa mali snažiť, aby tomu dokázali predchádzať

V tejto chvíli polícia pátra po 72 deťoch – 18 maloletých a 54 mladistvých, z toho je 14 detí dlhodobo nezvestných. Prevažnú väčšinu tvoria deti umiestnené v detských domovoch, reedukačných domovoch mládeže alebo ostatných zariadeniach, kam boli umiestnené na základe súdneho rozhodnutia.

Najstarším prípadom je prípad nezvestného Martinka Konkoľa, ktorý sa stratil ako štvorročný v januári 1991. Spadol pravdepodobne do Laborca a nepodarilo sa ho nájsť. Pri povodniach v roku 1998 zahynuli dve bábätká – Martin a Stanislav LACI.  Od roku 2003 je nezvestná aj niekoľkokrát medializovaná Terezka Baniariová, ktorá mala v čase zmiznutia 12 rokov.

Za zmienku stojí prípad dievčaťa z Košíc, ktoré ako 16-ročné v roku 2001 odišlo bez slova z domu. Svojej rodine sa ozvalo zo zahraničia po celých šiestich rokoch a prišlo rodičom ukázať ich vnúčatko.

Stratené deti sú vo väčšine prípadov vypátrané  do dvoch až troch dní. Na konci roku 2009 ostalo v pátraní 98 detí. Z tohto počtu už bolo 61 vypátraných a 14 detí evidujeme ako dlhodobo nezvestných. 

Nájdené deti sa väčšinou počas nezvestnosti zdržiavali v spoločnosti svojich kamarátov, „prvých lások“,  v lete často niekde v prírode, na chatách, v zime v nákupných centrách...

Bohužiaľ sú aj prípady, kedy sú deti nájdené mŕtve. Posledný prípad je z pondelku minulého týždňa, keď bola nahlásená nezvestnosť šesťročného dievčatka z okresu Prešov. Bola vykonaná rozsiahla pátracia akcia. Dieťa bolo nájdené v bezvedomí, silne podchladené. Už sa jej život nepodarilo zachrániť.

Príčiny nezvestnosti sú veľmi rôzne

Môže ísť o nezhody v rodine, keď deti odídu z trucu, inokedy sa domov nevrátia zo strachu pred trestom za zlé známky. Sú i deti, ktoré túžia po osamostatnení sa alebo po dobrodružstve v mylnom presvedčení, že sa im nemôže nič stať. 

Nasadnú na vlak alebo autobus a zrazu sa ocitnú na opačnom konci republiky. Stáva sa, že jednu či dve noci prežijú pod holým nebom, najmä v teplejšom období a policajti ich zväčša nájdu. 

U tých starších je  často lákadlom práca a zárobok v zahraničí. V poslednom čase najmä po našom vstupe do EU a schengenského priestoru a otvorení hraníc nie sú ojedinelé prípady, kedy sú deti vypátrané v zahraničí.

S únosmi sa v našich končinách stretneme iba ojedinele, aj to ide o prípady únosu detí jedným z rodičov. Únos dieťaťa kvôli výkupnému alebo kvôli orgánom sa u nás ešte nevyskytol. 

Keď sa stratí dieťa...

Neexistuje žiadny časovú úsek, ktorý by vymedzoval, kedy sa od zmiznutia začína pátranie, začína ihneď po nahlásení. 

Ak odíde z domu mladý človek, polícia musí najskôr preveriť, či sa nezdržiava u kamarátov, známych alebo či nezostal pracovať alebo sa zabávať. Ak sa nepodarí nezvestnú osobu vypátrať u týchto osôb, vyhlasuje sa celorepublikové pátranie.

Od septembra 2008 je náš pátrací systém prepojený so Schengenským informačným systémom, čo v praxi znamená, že akonáhle je pátranie vyhlásené na území SR, automaticky sa pátra aj v schengenskom priestore.

Polícia pátra po osobách 20 rokov, ak sa počas tohto časového obdobia osoba nenájde, pátranie je ukončené.

Prehľad počtu stratených detí od roku 2005:

Rok                Celkom nezvestných             Maloletí         Mladiství        Deti spolu

 

2005                        2579                                   454                     742                 1196

2006                        2881                                  433                     937                 1370

2007                        2962                                  434                     994                1428

2008                        3378                                   495                   1162                1657

2009                        3350                                  425                   1124                1549

Najčítanejšie správy