Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V B. Bystrici začali s výrobou nových ŠPZ. Za minútu zhotovia až sto kusov
Zdielať na

V B. Bystrici začali s výrobou nových ŠPZ. Za minútu zhotovia až sto kusov

BANSKÁ BYSTRICA / V Banskej Bystrici sa už začali vyrábať nové evidenčné čísla. Ich dizajn vymysleli na vysokej škole výtvarných umení. Vybudovanie linky trvalo približne jeden rok a štát si ich vyrába už vo vlastnej réžii. Ročne to prinesie úsporu približne 5 miliónov eur, ale nové tabuľky prinesú aj ďalšie praktické výhody.

V Banskej Bystrici sa ročne vyrobí 2 milióny kusov ŠPZ. "Za 1 minútu sa vyrobí asi 70 až 100 tabuliek," povedal Bystrík Mucha z automobilovej opravovne ministerstva vnútra. 

Halu kde je postavená výrobná linka kompletne zrekonštruovali. Nové značky sa tak vyrábajú v réžii štátu čo má priniesť výraznú úsporu. Napríklad cena pôvodných značiek bola trojnásobná oproti českej republike. "Pôvodná cena špz bola 7 eur teraz sú to 3 eurá," vysvetlila Oľga Grausová zo sekcie ekonomiky ministerstva. Podľa ministra Romana Mikulca je návratnosť asi päť rokov. 

Dizajn vymysleli na vysokej škole výtvarných umení. Pracovalo na tom 6 tímov študentov, ktorí pripravili 6 rôznych návrhov a tento je víťazný. "Zvýšili sme čitateľnosť a tvary sú prispôsobené na výrobu," konkretizoval Michal Tornayi z katedry vizuálnej komunikácie VŠVU. 

Nové evidenčné čísla prinášajú zásadnú zmenu. Čo sa týka prepisu medzi okresmi, pri predaji auta už nebude treba meniť značku. "Zrušil sa dvojkrokový spôsob, dá sa to urobiť na jednom mieste," uzavrel štátny tajomník minidterstva vnútra Tomáš Oparty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy