Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Situácia s liekmi je zlá, no nie kritická. Nepredzásobujte sa, vyzývajú odborníci
Zdielať na

Situácia s liekmi je zlá, no nie kritická. Nepredzásobujte sa, vyzývajú odborníci

BRATISLAVA / Nedostatok niektorých liekov sme pocítili v decembri, keď chýbali napríklad aj detské sirupy na zníženie horúčky a bolesti. Ministerstvo zdravotníctva aktuálne eviduje nedostatok liekov proti bolesti, horúčke, ale chýbajú aj niektoré antibiotiká. Ľudí prosia, aby sa nepredzásobovali veľkými množstvami liekov a v prípade potreby sa spýtali lekárnikov na náhradu. Alebo sa v prípade antibiotík vrátili k lekárovi a prekonzultovali možnú náhradu.

To, čo zažívame v lekárňach, je pre nás nová situácia. "Ja sám, keď som mal teraz chorú dcéru, nevedeli sme zohnať detský paracetamol," povedal Michal Šimečka. Ako ďalej dodal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Róbert Bábela, myslí si, že táto situácia je najhoršia, akú si pamätá. "Nečelíme výpadku životu zachraňujúcich liekov. Čelíme výpadku antibiotík a antiflogistík," uviedol generálny riaditeľ sekcie farmácie a liekovej politiky Peter Polák. 

Nedostatok niektorých liekov sa týka aj regiónu Kysúc. "Často sa boríme s problémom dostupnosti sirupov pre detských pacientov aj viazaných na recept," spomenula vedúca lekárne nemocnice v Čadci Katarína Bocková. No nie je ničím výnimočným, ak im chýbajú aj lieky pre dospelých. "Lieky s vyššou obstarávacou cenou. V mnohých prípadoch je možné poskytnúť náhradu pacientovi, v niektorých to ale nejde a vtedy ich odosielame za lekárom," doplnila Bocková. 

Z prešovských lekárni odchádzajú pacienti spokojní, ale aj nespokojní. Stále podľa ministerstva vieme riešiť chýbajúce lieky ich náhradami. Riešením by bola aj individuálna príprava liečiv, tú ale nerobí každá lekáreň. Lekári vrátane pediatrov dnes bežne obvolávajú lekárne v okolí, a aj podľa dostupnosti konkrétnych antibiotík predpisujú lieky, no situácia je podľa nich neporovnateľne lepšia ako pred Vianocami. "Riešim to tak, že napíšem ten liek, alebo typ sirupu, ktorý majú v okolitých lekárňach," povedala Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť pre deti a dorast. 

Problémy s dodávkami liekov majú aj iné krajiny. Slovensko je ale v nevýhode, že pri dozásobovaní sa lieky dostanú najskôr na väčšie trhy než je ten náš. "Väčšina účinných látok sa vyrába napríklad v Indii alebo v Číne. Výrobcom narástli náklady len na prepravu o 2 000 percent. Druhá vec je, že častokrát nemajú do čoho zabaliť tie tabletky, dochádza aj k výpadku papiera," vysvetlil situáciu Bábela. 

Ministerstvo aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv hovoria, že robia všetko, čo je v ich možnostiach, no situácia sa zrejme zlepší až počas marca. Zrejme aj kvôli zlepšeniu epidemiologickej situácie. Dovtedy sa vám napríklad môže stať, že vám v lekárni vydajú len obmedzený počet voľnopredajných balení lieku. Ľudí prosia, aby sa nepredzásobovali vo veľkom a aby mali voľnopredajné lieky len na 1 liečebný cyklus. "Nepredzásobujte sa znamená, že netreba mať doma zbytočne 5 rovnakých sirupov proti teplote, pretože to sa nám stávalo," dodala Prokopová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie