Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Od apríla si priplatíte. Prichádzajú nové pravidlá pri prepise áut
Zdielať na

Od apríla si priplatíte. Prichádzajú nové pravidlá pri prepise áut

BRATISLAVA / Pri prepise auta môžete od apríla zaplatiť o niekoľko stoviek eur viac, ako ste boli zvyknutí. Nové poplatky výrazne zvýhodňujú predaj áut, ktoré sú maximálne päť až sedem rokov staré. Medzi zvýhodnené vozidlá patria napríklad aj elektromobily. Ale hybridy, ktoré nie je možné nabíjať, tam nepatria.

Ak sa nič nezmení, tak od apríla prídu do platnosti nové registračné poplatky pri kúpe auta, ktoré síce dbajú na ekologický rozmer, no majú aj mnoho kritikov, pretože staré autá predáte len veľmi ťažko. „Doteraz sme mali princíp, že sme platili poplatok na základe výkonu a na základe veku. To znamená, že čím staršie auto, tým menší bol koeficient," uviedol PR konzultant Jozef Murárik. Predstavte si, že máte 10-ročné auto so štandardným výkonom okolo 140kW. Doteraz ste za rovnaké auto zaplatili pri prepise 112 €. Hoci poplatok za výkon auta je rovnaký, násobí sa vyšším emisným koeficientom, ktorý zvýhodňuje novšie autá a tak si po novom zaplatíte 420 €. Kúpa starých vozidiel s veľkým výkonom sa tak stane veľmi nevýhodnou.

"V podstate to môže spôsobiť situáciu, kedy si môžete kúpiť 10-ročné auto s výkonom 254kw, čo už je v tom vrchnom intervale výkonu a budete mať vyšší poplatok za prihlásenie ako napríklad pri úplne novom Mercedese triedy G , ktorý má výkon 400kW," informoval Murárik. Nový systém znevýhodňuje aj tzv. young timery, čo sú výkonné a obľúbené autá v dobrom stave, často staršie ako 30 rokov, ktoré podľa veku patria do kategórie EURO 1 pri prepise by ste za ne platili plný poplatok.

"Takéto auto sa pohybuje okolo 3000 €. A kým do 1.4. je poplatok za prihlásenie takéhoto vozidla 75 €, lebo je staršie ako 16 rokov, po 1. apríli to bude omnoho vyššie a vychádza to zhruba na 875 €, čiže 800 € nárast pri prihlásení auta, ktoré reálne stojí dve až štyri tisíce. Zvýhodnené autá budú všetky tie, ktoré sa dajú nabíjať. To znamená, ak máte plug-in hybrid alebo elektrické auto, tak to bude zvýhodnené, tam je ten koeficient ešte nižší ako pri EURO 6d," povedal Murárik. Poplatky za prepis môžu byť predsa len nižšie, pretože sa parlament chystá rokovať o prípadných zmenách, ktoré by mohli prísť do platnosti.

V priloženej galérii nájdete kompletné tabuľky na výpočet poplatkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy