Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Darované Vianoce zavítali aj do rodiny, v ktorej sa žena stará o svoju mamu aj synovcov
Zdielať na

Darované Vianoce zavítali aj do rodiny, v ktorej sa žena stará o svoju mamu aj synovcov

GELNICA / Zo dňa na deň matka odišla a nechala svojich malých synov na pospas osudu. Takúto situáciu zažila rodina Slatkovských v Gelnici pred troma rokmi. Chlapcov sa ujala Lenka, sestra tejto nezodpovednej ženy. Uživiť tak musela dvoch synovcov aj vlastnú mamu. Po zaplatení všetkých nákladov jej na mesiac ostalo približne päťdesiat eur. Meškajú tiež s platením nájmu, a teda hrozilo, že rodina príde o strechu nad hlavou. Našťastie zasiahol anonymný darca z Košíc a svojimi darmi nielen že vykúzlil štedré Vianoce Gelničanom, ale zažehnal aj problémy s bývaním.

​11-ročný Nikolas a 7-ročný Sebastián sú chlapci, ktorí už tri roky nevideli svoju matku. Zo dňa na deň sa zbalila a odišla a rodina doteraz nevie kam. Odvtedy neposlala ani správu. Výchova chlapcov, stravovanie, šatenie a veci s tým súvisiace ostali na ich tete Lenke. "Mávala také dni, že odišla s tým, že ide niekde vonku. A začala sa stretávať s pochybnými ľuďmi, ktorí ju pravdepodobne naviedli na zlé chodníčky. Koľkokrát sme sa snažili ju vyhľadať, aby sa vrátila domov. A koľkokrát sa pred nami aj tu v meste skrývala, pretože sa k deťom už nechcela vrátiť. Jednoducho potom odišla niekde do Česka za prácou a ostala pravdepodobne buď tam, alebo neviem kde," opísala samoživiteľka rodiny ​Lenka Slatkovská.

"Pamätám si, že sa o nás starala dobre, ale odkedy od nás odišla, ju už veľmi v láske nemám. Moja teta sa o nás podľa mňa stará lepšie ako moja mamka," povedal chlapec opustený matkou, Nikolas Ondtko. Rodina Slatkovských si žije skromne. Dôvodom je, že Lenka musí z jedného platu uživiť dvoch malých chlapcov a svoju mamu. Často pod stromčekom nemajú takmer nič. "Ja chodím do práce a mama je s deťmi. Menší si vyžaduje väčšiu pozornosť, keďže má autizmus. No a kedže som samoživiteľ rodiny, je to veľmi ťažké všetko utiahnuť. Po zaplatí nájmu mi ostane celkovo na fungovanie zhruba 50 - 70 eur. Mám sestru a priateľa, ktorí mi pomáhajú a takto to ťaháme spoločne," pokračovala ​Lenka.

29-ročná Lenka pracuje v gastre a v práci trávi dlhé hodiny. Domov sa vracia až neskoro večer. Pred sviatkami dostala aj darček od štátu, keďže po skoro roku jej oficiálne chlapcov zveril do opatery. Napriek tomu ich čakali skromné sviatky, a preto zasiahol darca z Košíc. Ten zmenil sviatky Slatkovských zo skromných na štedré. No novou chladničkou prekvapenia pre rodinu nekončili. "Nikdy som nemal vlastný telefón. Teda mal som, ale nie až taký dobrý, ako je tento. Toľko hračiek som nikdy nemal a tento rok som dostal najviac darčekov," uviedol Nikolas. Chlapci sa tak potešili z hračiek aj výbavy, či oblečenia na zimné hry vonku. Lenka síce mala veľkú radosť zo šťastia svojich synovcov, no bolo na nej stále badať, že ju niečo v kútiku duše trápi. Príčinou bolo bývanie a tohto mesačný nájom.

"Pre mňa je zaplatenie nájmu prvoradá vec, ktorá vždy musí byť. Menila som aj prácu, takže tento mesiac som mala problém s nájmom," priznala Lenka. Košický anonymný darca sa rozhodol rodine pomôcť aj s týmto problémom a 350-eurový nájom za nich uhradil. "Ďakujeme pekne. Som v šoku a v strese. Odľahlo mi. Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí boli do tohto zapojení," uviedla Lenka. Rodina tak vďaka anonymnému darcovi zažila najkrajšie Vianoce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy