Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Predpoveď počasia na sviatočné dni: Budú Vianoce na ľade alebo na blate ?
Zdielať na

Predpoveď počasia na sviatočné dni: Budú Vianoce na ľade alebo na blate ?

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Vianočné oteplenie dokáže zmeniť zimnú idylku so snehom a mrazom na čľapkanicu. Niečo podobné, ako sa deje tento rok. Ide z meteorologického pohľadu o výraznú singularitu v počasí. To znamená, že sa pozoruje zmena v chode teploty vzduchu.

V najbližších dňoch čakáme veľmi čulú cirkuláciu nad Slovenskom, pričom sa budú v rýchlom slede striedať jednotlivé atmosférické fronty. To znamená, že nás čaká aj naďalej oblačné až zamračené počasie. V piatok, 23. decembra, za teplým frontom, ktorý prinesie občasný dážď, k nám začne prúdiť teplý vzduch. Znamená to, že denné maximum bude od 1 do 6°C, ale na juhozápade až do 10°C.

24. decembra, teda na Štedrý deň, prejde front studený. Podľa názvu by sme čakali ochladenie, ale pripraviť sa musíme na to, že teplý vzduch vo vyšších vrstvách atmosféry sa práve presunom studeného frontu premieša a dostane sa nižšie, aj do nížin. Počítajme prevažne s oblačnou oblohou a s dažďom, ktorý bude častejší v noci. Cez deň bude iba na severe. Sneh sa objaví až od vyšších horských polôh. Teplota cez deň poskočí na 4 až 9°C, ale na juhu západného Slovenska a miestami aj na juhu stredného Slovenska to môže byť až do 13°C. Na horách veterno.

Počasie na 1. sviatok vianočný by malo byť bez zrážok. Objavia sa hmly. Denné maximum bude od 3 °C na severe po 10°C na juhu západného Slovenska. Štefan sa z dnešného pohľadu zaradí do oblačných a hmlistých dní s maximálnou teplotou od 3 do 9°C. Ojedinele môže mrholiť.

Prúdenie veľkých objemov vzduchu nedokážeme ani zastaviť, ani presmerovať. Aj keď by sme asi radšej uvítali Vianoce v bielom, slávnostnom šate, veríme, že si sviatky nenecháte pokaziť šedým decembrovým počasím.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.