Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Po snehovej kalamite na východnom Slovensku prídu tuhé mrazy
Zdielať na

Po snehovej kalamite na východnom Slovensku prídu tuhé mrazy

BRATISLAVA / Zima nás opäť prekvapila. Pravdou je, že podľa modelových výstupov mal byť stred tlakovej níže, ktorá putovala našim územím na severovýchod, viac nad západom krajiny. No ešte stále nepoznáme všetky vplyvy, ktorá na pohyb tohto tlakového útvaru majú relevantný vplyv. Väčšie problémy prinieslo sneženie a vietor tento raz nad východ našej krajiny.

V noci na utorok, 13. decembra, bude ešte spočiatku slabo snežiť pri oblačnej až zamračenej oblohe. Nad ránom zrážky ustanú a oblačnosť sa zmenší. Teplota do rána poklesne na -3 až -9°C, v dolinách a kotlinách pro zmenšení oblačnosti a čerstvej snehovej pokrývke teplota klesne na -11 až -17°C. Utorok bude slnečný, len na severe bude pri prechodne zväčšenej oblačnosti šanca na ojedinelé snehové prehánky. Denné maximum teploty bude od -6 do -2°C, na juhu krajiny od -2 do 2°C. Vietor slabý.

Ešte chladnejšia noc sa črtá z utorka na stredu. Vtedy pri polojasnej oblohe teplota poklesne na -5 až -12°C, v dolinách a kotlinách od -13 do -20°C. Cez deň už opäť začne pribúdať oblačnosť a objaví sa opäť sneženie. V nížinách na západe a strede Slovenska to neskôr môže byť aj dážď so snehom, alebo dážď. Ojedinele pozor na poľadovicu a pretože bude fúkať, pozor aj na snehové jazyky. Denná maximálna teplota dosiahne na -4 až 1°C. Vietor od juhovýchodu do 30, v nárazoch okolo 50 km/h. Vyzerá to tak, že zima prišla a ukázala nám, čo všetko dokáže. Lucia, ktorá má sviatok 13. decembra má pranostiku, ktorá jasne hovorí : "Lucia je kráľovnou zimy."

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.