Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aké choroby trápia Slovákov a kde je veľký výskyt narkomanov? To všetko prezradia odpadové vody
Zdielať na

Aké choroby trápia Slovákov a kde je veľký výskyt narkomanov? To všetko prezradia odpadové vody

BRATISLAVA / Iba málokto vie, koľko toho o nás prezradí chemický rozbor odpadových vôd. Experti dokážu určiť, aké choroby alebo vírusy trápia Slovákov, ale aj to, kde je veľký výskyt narkomanov, alebo kde sa konzumuje priveľa alkoholu.

Vzorky z čističiek odpadových vôd z celého Slovenska sa vyhodnocujú vo viacerých laboratóriách. Okrem Úradu verejného zdravotníctva, skúmajú vzorky z odpadových vôd aj na Slovenskej technickej univerzite. A to už viac ako 10 rokov. "Monitorujeme napríklad okolo 1,5 milióna obyvateľov Slovenska každoročne, s tým, že sú tam zakompované aj niektoré vybrané typy festivalov," vysvetlil chemik z STU v Bratislave, Tomáš Mackuľak.

Aktuálne skúmajú vzorky aj z tých, ktoré sa len prednedávnom skončili. Svoj výskum vzoriek odpadových vôd robia aj vodárenské spoločnosti. Vyplýva im to zo zákona. "BVS robí dvojnásobný počet kontrolných odberov, ako ustanovujú normy. Aj vďaka týmto meraniam sme vedeli, keď hrozilo neprimerané zaťaženie čistiarne odpadových vôd vo Vrakuni žumpovými vodami," vysvetlil Peter Podstupka, hovorca BVS.

Vzorky z čističiek odpadových vôd sú bohaté na informácie a po ich vyhodnotení by sa dali urobiť nové mapy Slovenska. Neboli by ale veľmi lichotivé. Hovorili by totiž často o nerestiach Slovákov. Monitorujú sa tak nelegálne, ako aj legálne drogy, či alkohol. Pokiaľ ide o koronavírus, jeho výskyt v odpadových vodách sleduje od začiatku aj Úrad verejného zdravotníctva. "Zapojených je približne 62 čističiek odpadových vôd," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR, Dáša Račková.

Zároveň monitorujú výskyt poliovírusov, ktoré spôsobujú detskú obrnu. Tie pred niekoľkými dňami objavili v hojnom počte v odpadových vodách v Londýne, čo v Británii spôsobilo rozruch. STU v Bratislave, v spolupráci s Juhočeskou univerzitou, taktiež monitoruje výskyt viac ako 150-ich druhov liečiv a 15-ich druhov hormónov. Navyše, v rámci grantov, sa celý monitoring na Slovensku môže onedlho ešte vylepšiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie