Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nové opatrenia v hniezdach záchrany: Nikto nechce ďalšiu tragédiu
Zdielať na

Nové opatrenia v hniezdach záchrany: Nikto nechce ďalšiu tragédiu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Tragická udalosť na Kramároch prinútila kompetentných konať. Smrť novorodenca v nemocničnom hniezde záchrany poukázala na nedostatky tohto systému a ministerstvo zdravotníctva podniklo konkrétne kroky, ktoré majú zaručiť, že šlo o posledný takýto prípad.

Nový dokument nahradí odborné usmernenie z roku 2009 a prinesie oveľa väčší dohľad nad hniezdom. Hlavnou novinkou je nepretržitý výstup z kamery na mieste, kde sa neustále nachádza zdravotnícky personál. Okrem toho bude povinná každodenná kontrola priamo pri odkladacom priestore a sprísnili sa aj pravidelné prehliadky technického stavu. "Prakticky hneď po nešťastnom prípade úmrtia novorodenca sme reagovali na výzvu občianskeho združenia Šanca pre nechcených, aby sme spoločnou prácou na novej legislatíve zabránili podobným tragédiám v budúcnosti," uviedla štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská.

Opatrenia jasne vymedzia zodpovednosť za jednotlivé chyby. Bude ležať na chrbtoch primára a vedúcej sestry, v prípade technickej chyby si to odnesie vedúci technického úseku. "Dúfam, že aktualizované odborné usmernenie, a najmä jeho prílohy, zavedú do praxe všetky nemocnice prevádzkujúce hniezda. A verím, že to zabezpečí, aby sa už nikdy neopakovala tragédia z bratislavských Kramárov," uzavrela predsedníčka Šance pre nechcených Anna Ghannamová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy